22

Verbijsterend: toeristen verjagen zeldzame zeeschildpadden van strand

Schokkende taferelen: duizenden warana's in Costa Rica probeerden tevergeefs eieren te leggen

Een bijzondere samenloop van omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat het voortplantingsritueel van zeeschildpadden op een afgeschermd strand ernstig is verstoord. Duizenden toeristen kwamen af om te zien hoe de dieren nesten maken en eieren leggen. Daarbij gingen de strandbezoekers zo grof tekeer dat de dieren verjaagd werden. In Costa Rica is de schok groot.


Iedere maand komen warana’s, met zo’n 70 centimeter een van de kleinste zeeschildpadsoorten, naar het Ostional strand in Costa Rica. Dat stuk kust is normaal gesproken zeer lastig te berieken omdat het wordt beschermd door een riviermonding. Maar omdat er door El Niño weinig regen valt was de rivierbedding droog en stroomden duizenden toeristen toe om het spectaculaire natuurverschijnsel van schildpadden die nesten graven en daarin eieren leggen met eigen ogen te aanschouwen. Daarbij gingen ze in het natuurgebied tekeer als de deelnemers aan het vakantiecursusprogramma van RTL ‘Oh Oh Cherso’ in een nachtclub. Er werden selfies gemaakt tussen de schuwe dieren, nesten werden vertrapt en ook anderzins was er van enige rust geen sprake. De geschrokken dieren vluchtten de zee in, vaak zonder dat ze toekwamen aan het leggen van eieren.

Medewerkers van het ministerie van Natuur zagen de taferelen met afgrijzen aan maar waren machteloos tegenover de massa nieuwsgierigen. Op de Facebook-pagina van hun vakbond plaatsten ze foto’s van de verbijsterende misdragingen. Voor de volgende keer dat de schildpadden verwacht worden – rond 4 oktober, Werelddierendag – worden extra agenten en zelfs de kustwacht ingezet om de menigte op een afstand te houden.

NYT: Tourists Thwart Turtles from Nesting in Costa Rica

foto: SITRAMINAE-Sindicato de Trabajadores de MINAE

Geef een reactie

Laatste reacties (22)