Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbijstering over reacties sportmedia op Olympisch kampioen Sifan Hassan

  •  
03-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
623 keer bekeken
  •  
OS: Huldiging Sifan Hassan

© TOKIO - Sifan Hassan krijgt de gouden medaille voor de 5000 meter in het Olympisch Stadion tijdens de Olympische Spelen van Tokio. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Als je niks kunt word je journalist en als je zelfs dat niet kunt word je sportjournalist. Die oude mediawijsheid werd weer eens bevestigd door De Gelderlander en het AD nadat atlete Sifan Hassan goud behaalde op de Olympische Spelen in Tokio. Het is voor het eerst in 29 jaar dat een Nederlandse atleet Olympisch goud wint.
Een sportverslaggever van het AD leek de prestatie niet voldoende te vinden en testte, zoals wel vaker gebruikelijk onder witte Nederlanders die een landgenoot van kleur tegenkomen, haar culturele kennis. Of Hassan wel wist wie de Snollebollekes zijn. Nee, dat wist ze niet. Waarop hij ging uitleggen dat de muziek van die Brabantse band werd gespeeld na haar spectaculaire overwinning eerder die dag toen ze op de 1500 meter won ondanks dat ze ten val was gekomen. De muziek was haar bekende ze, heel gek natuurlijk, niet opgevallen. Maar de innemende atlete, die het professioneel allemaal over zich heen laat komen, verklaarde meteen dat ze houdt van Brabant en dat ze er drie jaar gewoond heeft.
De band zelf toonde het gepaste respect.
De reacties op Twitter lopen uiteen. Sommigen wijzen er op dat een witte mannelijke atleet na het behalen van goud nooit een dergelijke vraag voorgelegd zouden krijgen. Oud-Kamerlid Amma Assante, stelt dat de benadering onderdeel is van een traditie.
Anderen wijzen er op dat de vraag onderdeel is van de entertainmentcultuur die in de journalistiek geslopen is. AD journalist Thijs Zonneveld legt de werkwijze van de krant uit voor het maken van interviews na het behalen van Olympisch goud. Het hele interview met tal van interessante vragen zie je hier.
Enigszins in strijd met die uitleg was dat het AD het antwoord van Hassan tot kop verhief. Alsof dat het belangrijkste was na haar wereldprestatie. Later werd de kop aangepast.
De corrector moest ook in actie komen De Gelderlander, onderdeel van het AD-concern, waar een redacteur in de kop fonetisch schrift ging gebruiken om duidelijk te maken dat Hassan een accent heeft. Die tweet werd later verwijderd. Oud SP-Kamerlid Cem Lacin constateert dat excuses aan de Olympisch kampioen uitblijven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.