11

Verbijstering over zelfmoord Belgische minister van Staat

Lichaam oud-minister Stevaert gevonden in Belgisch Albertkanaal … Goede vriend Peter Vandermeersch te gast bij Pauw: "Ik kende hem goed, maar dit wist ik niet"

De Belgische oud-minister Steve Stevaert die sinds donderdag werd vermist, is donderdagavond dood gevonden in het Albertkanaal bij Hasselt.


Dat meldt de Belgische zender VTM. Stevaert werd al een tijd vervolgd wegens verkrachting, maar niemand in zijn omgeving wist daarvan. Volgens HLN.be wist zelf zijn eigen advocaat van niets. De oud-minister zou al langer een afscheidsbrief op zak hebben gehad, voor als de zaak tegen hem in de openbaarheid zou komen.

Stevaert was een oud horeca-ondernemer en een zeer populaire linkse politicus. Hij was voorzitter van de Vlaamse sociaaldemocratische partij. Ook was hij een tijd gouverneur van Limburg en viceminister-president en minister in de Vlaamse regering. In 2011 trok hij zich terug uit de politiek. NOS-correspondent Joris van Poppel noemde hem ‘een beetje de Wouter Bos van Vlaanderen’.

Peter Vandermeersch reageerde aangeslagen en verbijsterd over het ‘Jekyll en Hyde beeld’ van de minister, zoals hij het noemde.

Vandermeersch bij Pauw:

Hij was de eerste socialist die burgemeester is geworden van Hasselt en een van zijn eerste maatregelen was het openbaar vervoer gratis maken. Dat klinkt heel populistisch, maar voor hem was het een vorm van herverdeling (…). Dit vond hij een heel sociale maatregel. En zo heeft hij dat idee van herverdeling uiteindelijk over heel Vlaanderen uitgedragen.

Het was een hele populaire sympathieke man die vanuit de politiek heeft geprobeerd dingen te laten bewegen, met vallen en opstaan. In die zin denk ik dat Steve gemist zou worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)