62

Verbod op extreem-rechtse protestmars door Utrecht

Demonstraties mogen doorgaan, maar moeten op aangewezen plein blijven

De anti-islambeweging Pegida mag geen protestmars door het centrum van Utrecht houden. Ten minste, als het aan de gemeente ligt. De extreem-rechtse demonstranten mogen wel naar Utrecht komen, maar dienen dan op het Vredenburg te blijven.

De gemeente Utrecht wil de mars van Pegida verbieden, omdat ze vreest dat er ongeregeldheden zullen ontstaan tussen de Pegida-betogers en deelnemers aan de geplande tegendemonstratie van de anti-fascistische Internationale Socialisten. Ook die laatste mogen wel demonstreren, maar op weer een ander plein, het Janskerkhof. 

Het is de eerste keer dat het uit Duitsland afkomstige Pegida een demonstratie in Nederland organiseert. Een van de aangekondigde sprekers is de neo-nazi Lutz Bachmann. Bachmann was tot begin dit jaar organisator van de Pegida-marsen in Duitsland. Hij stapte op omdat hij in opspraak was gekomen nadat hij een foto van zichzelf verkleed als geestverwant Adolf Hitler had geplaatst. Bachmann heeft de gewoonte buitenlanders “vee” te noemen.

Beide organisaties mogen bezwaar aantekenen tegen het voornemen van de gemeente. Donderdag zal de Utrechtse burgemeester Van Zanen een besluit nemen. 

cc-beeld: Metropolico

Geef een reactie

Laatste reacties (62)