Laatste update 23:03
62

Verbod op gezichts-bedekkende kleding krijgt steun in Eerste Kamer

Update: Het verbod kan in de Eerste Kamer op een meerderheid rekenen, zo bleek vandaag tijdens het debat. VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP steunen het wetsvoorstel. D66, SP, PvdA en GroenLinks zijn tegen.

Eerder:

Tijdens een vergadering van de Eerste Kamer zal vanmiddag worden gestemd over een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding. Het verbod geldt in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Bij overtreding volgt een boete van 400 euro. In een eerdere versie van het plan kwam de openbare ruimte ook nog voor, maar dit vond het kabinet in strijd met de vrijheid van godsdienst. Voorgesteld wordt ‘een wettelijk verbod in te stellen op het dragen van kleding die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, of onherkenbaar maakt,’zo staat op de website van de Eerste Kamer.

De omstreden wet, die in 2005 al door PVV-leider Geert Wilders werd voorgesteld om dragers van een boerka dwars te zitten, werd pas voor andere partij acceptabel nadat daar gezichtsbedekkende kleding als integraalhelmen en bivakmutsen aan waren toegevoegd. Er zijn gevallen die als uitzonderingen worden gezien als de wet wordt aangenomen; als er noodzaak is ter bescherming van het lichaam, bij de uitoefening van een beroep of bij de uitoefening van een sport. Ook bij het deelnemen aan een feestelijke of culturele activiteit kan worden afgeweken van de wet of bij cliënten, patiënten of hun bezoekers in residentiële delen van zorginstellingen.

Cc-foto: Angela

Geef een reactie

Laatste reacties (62)