Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbod op 'gratis bezorgen' door webwinkels om milieuschade te beperken

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
393 keer bekeken
  •  
49148493747_70024108ab_k

© cc-foto: Elvert Barnes https://flic.kr/p/2hT5STe

Een onderzoeksrapport van het Franse parlement naar de schadelijke gevolgen voor het milieu van online shoppen stelt voor een verbod in te voeren op ‘gratis bezorgen’. Bovendien moeten online winkels aan klanten duidelijk maken wat de kosten voor het klimaat zijn van een bestelling. Negentig procent van het binnenlands transport gaat over de weg, constateren de opstellers, twee senatoren: Nicole Bonnefoy (!) van de linkse Parti Socialiste en Rémy Pointereau van de rechtse Les Républicains. Bijna een kwart van de uitstoot van broeikasgassen door het wegvervoer komt uit de uitlaten zware vrachtwagens, bijna 20 procent wordt door bestelbusjes uitgebraakt, schrijft Le Figaro.
In 2014 probeerde Frankrijk al eens op soortgelijke wijze de kleine en lokale boekhandels te beschermen tegen multinational Amazon door het gratis bezorgen van boeken te verbieden. Het Amerikaanse bedrijf saboteerde dat door voortaan 1 cent te rekenen als bezorgkosten, constateert expat-site The Local.
De coronacrisis heeft tot een enorme toename van online shoppen geleid. Er werden een miljard pakketten afgeleverd, tegen 800 miljoen in 2019. Volgens ADEME (Agence de la transition écologique), de overheidsdienst voor ecologische transitie, kost elke online aankoop 12 gram uitstoot aan CO2, ongeveer evenveel als van een auto die een kilometer rijdt.
cc-foto: Elvert Barnes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.