6

‘Verbod op vondelingenkamer is niet nodig’

Want 'er worden weinig kinderen te vondeling gelegd' ... Volgende maand openen twee vondelingenkamers: in Groningen en in Papendrecht

Waarschijnlijk komt er voorlopig geen verbod op vondelingenkamers. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming laten weten. Omdat er maar weinig kinderen te vondeling gelegd worden, is zo’n wet niet nodig, meent de raad.


Een vondelingenkamer waar moeders hun baby anoniem kunnen achterlaten biedt weliswaar geen oplossing, maar er is volgens de raad geen nieuwe wetgeving nodig om ze te verbieden, omdat er maar weinig kinderen te vondeling worden gelegd. Staatssecretaris Teeven had de raad gevraagd om een oordeel.

Zelf ziet Teeven niets in vondelingenkamers, omdat het anoniem achterlaten van kinderen strafbaar is en in strijd is met het recht van kinderen om te kunnen achterhalen wie hun biologische ouders zijn.

Teeven hoeft het advies van de raad niet op te volgen, maar gewoonlijk gebeurt dat wel.

Nederland krijgt binnenkort twee vondelingenkamers: één in Groningen en één in Papendrecht. Beiden gaan volgende maand open. Naast een commode, een wieg en een stoel, zal er ook alarmknop in de kamer aanwezig zijn, die vrouwen kunnen gebruiken als ze last minute nog besluiten om hulp in te schakelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)