Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verboden reclame op homeopathische sites

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
Calendulan_300jpg.jpg
Sinds 1 juli mogen homeopaten niet meer aangeven voor welke kwalen hun middelen bestemd zijn, omdat er geen bewijs is dat ze werken
Vijf homeopathische websites moeten binnen vier weken de teksten van alle aangeboden geneesmiddelen anonimiseren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg tikt de websites op te vingers omdat ze volgens de nieuwe regelgeving niet meer mogen beschrijven voor welke gezondheidsklachten de middelen zijn bedoeld. Dit wordt nu gezien als ‘reclame’ omdat er geen bewijs is voor de werkzaamheid.
Stichting Skepsis vroeg de Inspectie al twee maanden geleden op te treden tegen de websites. Secretaris Jan Willem Nienhuys had acht sites van homeopathische fabrikanten en apotheken geraadpleegd en ontdekte dat bij honderden middelen nog gewoon de indicatie stond vermeld.
Na lang juridisch touwtrekken mogen fabrikanten van homeopathische middelen niet meer aangeven voor welke gezondheidsklachten hun middelen bestemd zijn. Sinds 1 september is alleen nog maar ‘blanco’ reclame toegestaan. De vijf websites hebben daarom een officiële waarschuwing gekregen. Eén website heeft al maatregelen genomen, twee anderen zijn van het web verdwenen.
RTEmagicC_Calendulan_jpg_01.jpg
Fabrikanten konden voor 1 september nog in beroep gaan bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zij beoordelden dan of de middelen voldoende wetenschappelijk bewezen zijn. Alleen het middel Oscillococcinum (tegen de griep) ligt nog ter onderzoek bij het College en mag om die reden nog verkocht worden. Veel producenten van homeopathische middelen hebben hun verpakkingen en bijsluiters al aangepast. Winkels mogen nog tot volgend jaar juli hun oude voorraad verkopen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.