18

Verburg: bedreigde vis van menukaart

Landbouwminister steunt actie van Horeca Nederland en Wereld Natuur Fonds

Samen met minister Gerda Verburg van Landbouw presenteren Koninklijke Horeca Nederland en het Wereld Natuur Fonds vandaag hun plannen om bedreigde vissoorten van menukaarten van restaurants te krijgen. Ook gaat de bewindsvrouw in overleg met supermarkten en de vleesindustrie om een doorbraak te forceren in de verkoop van scharrelvlees.


Door redactie Joop

Horecabedrijven die er gehoor aan geven, krijgen een zogenoemd MSC-keurmerk. Dit certificaat werd eerder ingevoerd door tal van supermarkten. De samenwerking wordt beklonken op de vakbeurs Horecava, die vandaag in de Amsterdamse RAI van start gaat. “De beurs staat bol van de nieuwe producten. Het is vooral duurzaamheid wat de klok slaat”, aldus Horecava-woordvoerder Antia Kanters. 

Ook kondigt Verburg maandag aan dat ze een half miljoen euro uittrekt voor onderzoek naar vleesvervangers. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om onderzoek naar de winning van eiwit uit bietenblad, uit algen, uit insecten en naar visvoer waar het vismeel vervangen wordt door eiwit uit insecten.

Verburg overlegt maandagmiddag ook met supermarkten, cateraars en de vleessector om een doorbraak te forceren in de verkoop van scharrelvlees van varkens. Verburg wil dat supermarkten aan hun klanten en cateraars op de werkvloer ‘veel meer’ vlees van scharrelvarkens aanbieden. Ook gaat de minister het stunten met vleesprijzen, de zogeheten ‘kiloknallers’, aan de orde stellen. Het stunten met vlees is volgens Verburg in strijd met het doel consumenten over te halen meer diervriendelijk en milieubewust geproduceerde vleesproducten te kopen, zo meldt Trouw.

De minister heeft maandag een overleg met onder meer supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, supermarktkoepel CBL, brancheorganisaties in de vleessector en de Dierenbescherming. Ook de cateringbedrijven Sodexho en Albron zijn uitgenodigd. Verburg over deze afspraak:

“Er ontstaat bij mij een zeker ongeduld. Wat mij betreft is dit gesprek dan ook niet vrijblijvend.

Het thema van overbevissing is dit jaar heel actueel. Onder meer de film The End of the Line (“imagine a world without fish”, zie de video hierboven) gaat er specifiek over.

Foto: Jim Frazier (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (18)