29

Verdachte heeft voortaan recht op advocaat bij verhoor

Hoge Raad legt juridische bijstand per 1 maart 2016 wettelijk vast

Vanaf 1 maart 2016 hebben verdachten direct bij het eerste verhoor door de politie recht op een advocaat. Dat is de uitkomst van een dinsdag verschenen uitspraak van de Hoge Raad.

Bijna iedereen kent wel het zinnetje dat Amerikaanse politieagenten opdreunen in films en series bij het verrichten van een arrestatie: ‘You have the right to an attorney‘. Dat recht op een advocaat bij een verhoor bestaat niet in Nederland, maar daar komt binnenkort verandering in. Dankzij de uitspraak van de Hoge Raad hoeven verdachten vanaf maart 2016 het niet langer zonder rechtsbijstand te doen. Volgens de Hoge Raad moet de politie elke arrestant dat ook nadrukkelijk kenbaar moet maken.

‘Dit betekent dat de verdachte voordat het verhoor begint, moet worden gewezen op dit recht. Als de verdachte niet duidelijk afstand doet van dit recht, moet er bij elk verhoor een advocaat aanwezig zijn.’

Het ontbreken van een wet die het recht op juridische bijstand was veel strafjuristen al jarenlang een doorn in het oog. Nederland loopt op dat gebied achter op de huidige EU-richtlijn. De Hoge Raad liet in 2014 al weten dat ook zij vonden dat het recht op een advocaat bij wet geregeld moest worden. Dat gaat nu dus gebeuren.

Verklaringen die worden afgelegd voor er een advocaat aanwezig is, zijn overigens niet per se niet rechtsgeldig. In zo’n geval zal de rechter beslissen wat wel en niet toelaatbaar is in een strafproces. 

Bron: RTL Nieuws
Cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (29)