4

Verdachten 9/11 toch voor militaire rechter op Guantánamo Bay

Tegenslag voor Amerikaanse president Obama, die de basis op Cuba wil sluiten en de terreurverdachten voor civiele rechters wil brengen

Vijf terreurverdachten die op de Amerikaanse militaire basis op Cuba, Guantánamo Bay, worden vastgehouden, worden voor een militaire rechtbank gebracht. Onder hen ook Khalid Sheikh Mohammed, de man die zichzelf het brein achter de aanslagen van 11 september noemt. Het is een tegenslag voor de regering Obama. De Amerikaanse president wil Guantánamo sluiten en de verdachten voor een civiele rechter brengen. Dat meldt de Volkrant.

Door verzet van de lokale autoriteiten en het vooral Republiekeinen in het Congres lukt het Obama niet zich van deze erfenis van zijn voorganger Bush te ontdoen, zo schrijft de Volkskrant.

Het verzet komt echter niet alleen van de Republikeinen. Ook de Democratische gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, en de Democratische senator Chuck Schumer waren tegen het in november 2009 aangekondigde plan om Khalid Sheikh Mohammed in New York te berechten. Ook was er weerstand vanuit de plaatselijke bevolking.

Obama zelf vindt dat de terreurverdachten recht hebben op een normaal proces voor een civiele rechtbank, voorzien van alle rechten die de grondwet aan verdachten biedt. 

Lees meer bij de Volkskrant: Nederlaag voor Obama: Brein 9/11 voor tribunaal Guantánamo

Geef een reactie

Laatste reacties (4)