17

Verdachten MH17 zullen berecht worden in Nederland

De verdachten van het neerschieten van vlucht MH17 zullen door een rechtbank in Nederland en onder de Nederlandse wet worden berecht. De landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp hebben dat besloten. Dat hebben bronnen in Den Haag vandaag bevestigd.

Het kabinet zei er eerder al nadrukkelijk rekening mee te houden dat de daders uiteindelijk door de Nederlandse rechter zouden worden berecht. Rusland heeft eerder een veto uitgesproken over de optie om de verdachten voor een VN-tribunaal te berechten. Er lagen toen nog twee andere mogelijkheden op tafel: een nog op te richten internationaal tribunaal of nationale vervolging in een van die landen (Maleisië, Oekraïne, Australië, België) die samenwerken in het onderzoek. Voor dat laatste is nu dus gekozen.

Het betekent niet dat de verdachten op korte termijn voor de rechter zullen staan. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Hoewel er een groep betrokkenen in beeld is, zijn er nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld. Daar komt bij dat het maar de vraag is of bijvoorbeeld Rusland verdachten zal uitleveren.

Bron: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (17)