21

Verdachten ontlopen mogelijk straf door bezuinigingen OM

Openbaar Ministerie moet ruim 110 miljoen euro bezuinigen ... Gevolgen zijn volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak vreselijk

Het Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro gaan bezuinigen. Dat is bijna een kwart van het budget. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die in handen zijn van Nieuwsuur. Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), vreest dat de bezuinigingen als gevolg zullen hebben dat officieren van justitie zaken in toenemende mate gaan seponeren, waardoor verdachten mogelijk hun straf ontlopen.

Van de Schepop:

Wat ik begrijp is dat ongeveer de helft van het personeel op het hoofdkantoor moet verdwijnen. En een kwart van het ondersteunend personeel. Ik denk dat het op termijn honderden banen zal gaan kosten. Dit zijn geen kaasschaven, dit zijn mokerslagen die toegebracht worden aan het OM.”

De krimp bij het ondersteunend personeel kan grote gevolgen hebben. Van de Schepop vreest dat de officieren van justitie bij de voorbereiding van een zaak te weinig mensen zullen hebben die hun kunnen ondersteunen. Het gevolg is dat ze hun werk niet goed kunnen doen.

Ik ben bang dat officieren in toenemende mate zaken gaan seponeren. Dat betekent dat mensen hun straf ontlopen. Of dat zaken langer op de plank blijven liggen en recht wat te lang op zich laat wachten, voelt als onrecht”, aldus Van de Schepop.

Een groter gevaar volgens de voorzitter van de NVvR is echter dat de kwaliteit van de rechtspraak in het geding komt. Ze noemt hierbij als voorbeeld de gerechtelijke dwaling in de Puttense moordzaak.

In Nieuwsuur komt ook Bart Nooitgedacht aan het woord, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hij sluit zich aan bij Schepop dat de kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak in het geding is, door de bezuinigingen:

Het is zonder meer te verwachten dat zaken minder goed voorbereid worden en dus gebrekkig op zitting aankomen. Dat zal leiden tot verstopping van het gerechtelijk apparaat. Zittingen zullen moeten worden aangehouden voor nader onderzoek. Of er zal blijken dat er dermate veel vormfouten of omissies in het dossier zitten dat dat consequenties moet hebben ten voordele van de verdachte.

Nieuwsuur: OM moet 110 miljoen inleveren

cc-foto: Katherine Kenny

Geef een reactie

Laatste reacties (21)