8

Verdeelde EU dringt aan op vertrek Khadaffi

Op EU-top in Brussel is vooralsnog geen overeenstemming over vliegverbod boven Libië noch over erkenning van Nationale Libische Raad als tijdelijk gezag

De gezamenlijke EU-leiders zullen vrijdag aandringen op het vertrek van de Libische leider Muammar Khadaffi. Dat meldt De Pers. In een concept-conclusie van de EU-top die vrijdag over Libië plaatsvindt, staat dat de dictator de macht moet overdragen. Over erkenning van de Nationale Libische Raad en een vliegverbod boven het land is nog geen overeenstemming.

Voor aanvang van de top in Brussel zeiden onder meer de Britse premier Cameron, bondskanselier Merkel, premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Martonyi van EU-voorzitter Hongarije dat Khadaffi moet aftreden. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie verklaarde dat al eerder, zo meldt De Pers.

Erkenning van de Nationale Libische Raad die door het verzet is gevormd, is voor de meeste landen, waaronder Nederland, nog een brug te ver. Tot nu toe heeft alleen Frankrijk de Raad erkend als nieuw gezag in het Noord-Afrikaanse land. De Britse premier Cameron en het Europarlement hebben wel aangedrongen op erkenning.
Ook over een vliegverbod boven Libië zullen vrijdag waarschijnlijk nog geen knopen worden doorgehakt. Cameron en en de Franse president Nicolas Sarkozy zeiden volgens het Franse persbureau AFP dat ze voorstander zijn van gerichte aanvallen in Libië als Khadaffi chemische wapens inzet tegen zijn eigen bevolking.

Meer bij De Pers: EU-leiders willen vertrek Khadaffi

AFP: West divided into pivotal Libya crisis talks

Geef een reactie

Laatste reacties (8)