Laatste update 15:16
16

Verdeling water vanaf vandaag van hogerhand door droogte

Het zou een zomers bericht kunnen zijn voor Zuid-Frankrijk of Spanje, maar ook Nederland bevindt zich dit jaar in de gevarenzone: de verdeling van water wordt vanaf vandaag in ons land van hogerhand bepaald. Dit heeft de Landelijke Commissie Waterverdeling bekend gemaakt. Ondertussen gaan inspecties van boerenland door: er mag niet gesproeid worden, om zo water sparen. Medewerkers van waterschappen trekken door het land om er op toe te zien dat boeren hun land niet bevochtigen, op straffe van een boete die begint bij 1500 euro.

Op lokaal niveau (per regio) wordt bekeken wie welke hoeveelheid water krijgt. ‘Het is gebiedsgebonden, de ene keer zal de natuur prioriteit krijgen, de andere keer de scheepsvaart of de landbouw,’ zegt Michèle Blom van Rijkswaterstaat. Hoe dan ook is er geen zorg om een tekort aan drinkwater: ‘De kraan blijft aan.’

De natuur heeft het zwaar te verduren door het tekort aan water. Zo eten jonge ooievaar vooral jonge regenwormen, die door de aanhoudende droogte amper te vinden zijn. Hierdoor redden veel jonge ooievaren het niet.

Cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (16)