Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Verdere polarisatie leidt alleen maar naar wéér nieuwe verkiezingen'

  •  
24-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sap300_01.jpg
GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap: 'Het hele politieke midden kalft af, de flanken worden steeds sterker. Als dat doorzet, is dat slecht nieuws voor Nederland'
GroenLinks-leider Jolande Sap maakt zich zorgen over de groeiende polarisatie in Nederland, schrijft de politieke nieuwssite Frontbencher. Volgens haar kan dat ertoe leiden dat na 12 september er niks ander opzit, dan dat VVD en SP samen gaan regeren. “En dat levert óf heel snel weer nieuwe verkiezingen op, óf opnieuw jaren van stilstand.” Sap deed haar uitspraken vrijdag tijdens een debat georganiseerd door Omroep Brabant en BN de Stem.
Frontbencher citeert de GroenLinks-lijsttrekker:
Het hele politieke midden kalft af, de flanken worden steeds sterker. Als dat doorzet, is dat slecht nieuws voor Nederland.
Volgens Sap is het belangrijk dat partijen als GroenLinks, PvdA, D66 en CDA ook genoeg stemmen trekken, zodat “politieke daadkracht” getoond kan worden. Het Lente-akkoord dat is gesloten tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie vindt Sap een voorbeeld van politieke daadkracht.
Frontbencher valt verder op dat Sap het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor treinreizigers verdedigt:
In Nederland is het land waarin het meest gereisd wordt voor woon- werkverkeer. We zijn dat ook in de belastingen gaan stimuleren. Nu komt een groot deel van de kosten te liggen bij de belastingbetalers. In tijden van bezuinigingen moeten we ook scherp durven kiezen.
GroenLinks kreeg eerder forse kritiek op het steunen van de zogenoemde forensentaks. Begin juni zei Sap dat ze de maatregel niet zou willen laten gelden voor treinreizigers. Maar gezien haar huidige uitspraken lijkt ze daar op te zijn teruggekomen. Veel andere partijen namen eerder afstand van de maatregel. Sap zei dat ze niet wakker ligt van de slechte positie van haar partij in de peilingen, of kritiek op haar persoon.
Natuurlijk is het leuker om te functioneren in een tijd waarin je partij sky-high gaat. Maar mensen als Alexander Pechtold, Femke Halsema en Mark Rutte zijn ook door diepe dalen gegaan, voordat ze de hoge toppen konden bereiken.
Op de website van de organisatoren van het debat met Sap worden andere uitspraken uitgelicht, met name over megastallen en vrije uitloop voor alle dieren.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.