45

Verdienen dikke mensen een lagere uitkering?

Britten die te dik zijn om te werken moeten afvallen of hun uitkering vervalt, aldus de Britse premier Cameron op verkiezingspad ... Maar dik zijn lijkt genetisch bepaald

Premier Cameron beloofde al eerder dat als hij door de Britten herkozen wordt in mei van dit jaar de uitkeringen te verlagen naar een maximum van omgerekend 31.000 euro per jaar. Om zijn plannen kracht bij te zetten vraagt hij reumatoloog Carol Black om te onderzoeken of er niet wat pondjes afkunnen bij te dikke steuntrekkers. Als ze niet meewerken, wil hij ze korten op hun uitkering.

Cameron gaf vandaag een speech over de uitkeringsplannen van zijn partij. Hij vind het huidige systeem dat zijn partij geërfd heeft “een schande”, schrijft The Guardian.

Na 13 jaar een zogenaamd ‘progressieve’ verzorgingsstaat woonden er bijna 2 miljoen kinderen in werkloze huishoudens.”

Cameron zei dat de Conservatieven worden geleid door een paar eenvoudige principes, waarvan één is dat “werk altijd beloond moet worden”. Zo wil hij het minimumloon met meer procentpunten dan de inflatie verhogen. 

Ook benadrukte de Britse premier weer eens dat hij reumatoloog Carol Black, die de regering adviseert over gezondheidszaken, wil laten onderzoeken of te dikke of verslaafde mensen gekort kunnen worden op hun uitkering als ze niet bereid zijn af te vallen of af te kicken.

Kritiek
De puriteinse plannen van de Conservatieven worden bekritiseerd door zowel de Labour Partij als de libertaire UKIP. Liefdadigheidsorganisaties zoals ‘Big Matters’ noemen het onhaalbaar. Niet zo gek, als je bedenkt dat aanleg voor dik zijn genetisch is bepaald.

Vorige week publiceerden een grote groep internationaal samenwerkende onderzoekers nog een ‘mijlpaalstudie’ naar obesitas. Genetische patronen in vooral de hersenen staan bij mensen met een aangeboren neiging tot overgewicht anders afgesteld. Die beïnvloeden de centra in de hersenen die de eetlust regelen. Internist Carola Zillikens van het Erasmus MC in Rotterdam:

De hersenen zijn dus heel belangrijk bij het ontstaan van obesitas. We wisten al dat gebieden waar de eetlust zit belangrijk zijn, maar er zijn kennelijk nog veel meer processen bij betrokken.

Ook spelen de genen een rol in de aanmaak van vetcellen en beïnvloeding van de suikerhuishouding.

Zieltjes winnen
Cameron hoopt met zijn puriteinse plannen stemmen te winnen voor de verkiezingen op 7 mei 2015. Afgelopen week kwam de partij vooral in het nieuws door de hechte banden met belastingontwijkende partijdonateurs, schrijft de Volkskrant.

Cc-foto: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (45)