36

Verdonk gaat lokale strijd aan met Wilders

Trots op Nederland doet mee in 38 gemeenten: in Amsterdam wel, Rotterdam niet

Rita Verdonk doet met haar partij Trots op Nederland (TON) in 38 gemeenten mee aan de lokale verkiezingen van 3 maart. Ze doet ook een gooi naar de macht in Den Haag en Almere, de enige twee plaatsen waar ook de PVV van Geert Wilders meedoet.

Daags voor haar nieuwjaarsreceptie in het Brabantse Esbeek verklaarde Verdonk al in ruim twintig gemeenten mee te doen. Het worden er dus uiteindelijk 38. Rotterdam stond ook hoog op haar lijstje, maar daar lukte het de afvallige VVD’er niet om voldoende geschikte kandidaten te vinden.

Tijdens de bijeenkomst in Esbeek, waar tv-presentator Willibrord Frequin (“Rita is een geweldig wijf!”) één van de sprekers was, sprak Verdonk:

We zijn afgeschilderd alsof we politiek ten dode waren opgeschreven. Dit bewijst het tegendeel. We staan weer op de kaart en gaan ervoor.”

De grote gemeenten waar Trots op Nederland wel mee gaat doen, zijn: Den Haag, Almere, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg, Maastricht, Heerlen, Zaanstad, Den Helder, Amersfoort, Deventer en Heerenveen. Verdonk doet ook mee in onder meer Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Teylingen, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp, waar ze zelf woont. 

Bij vervroegde verkiezingen in november in de nieuwe fusiegemeente Zuidplas behaalde TON twee zetels. Later dit jaar zal haar partij ook nog meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oss, Maarssen en Bodegraven.

Een greep uit de lokale reacties:

* Omroep Gelderland laat de voorman van TON in Heerde aan het woord, die moet constateren dat zijn partij in het Gelderland niet meedoet. Luister naar het radio-interview.

* In Deventer doet TON mee, maar niet met de man die de lokale kieskring oprichtte. De Stentor meldt:

Deventenaar Rob Peeters richtte vorig jaar de kieskring Deventer op van Trots op Nederland. Hij is inmiddels alweer opgestapt als voorzitter, naar eigen zeggen kon hij het niet vinden met Rita Verdonk. Ed Schonewille heeft hem opgevolgd.

* In Den Helder heeft de kiezer straks veel keus uit protestpartijen. Behalve Trots op Nederland doen daar ook Trots op Den Helder, de Nederlandse Klokkenluiderspartij en Prins voor Behoorlijk Bestuur mee, schrijft Den Helder Actueel.

* De Amsterdamse omroep AT5 weet al wie de lokale lijsttrekker wordt:

Vorig jaar april kondigde Verdonk in een interview met AT5 al aan mee te willen doen met ‘Trots op Amsterdam’, een afdeling van haar landelijke partij Trots op Nederland. (…) Een ledenwervingsactie in mei werd geen succes. Toch lijkt Verdonk kandidaten gevonden te hebben. Bekend is dat Ans van der Velde lijsttrekker wordt. Zij was tot voor kort maatschappelijk werker van het GVB.

De kandidaten van TON die op de lijsten komen, zijn voor het overgrote deel onbekende Nederlanders, al zitten er wel een paar lokaal bekende ex-VVD’ers bij, meldt West Online

Geef een reactie

Laatste reacties (36)