6

Verdrag tegen illegale wapenhandel bereikt mijlpaal

Wapenleveranties aan mensenrechtenschenders en dictaturen nu bij internationale wet verboden

Campagnevoerders tegen illegale wapenhandel hebben vandaag een mijlpaal bereikt. Het nieuwe wapenhandelsverdrag is woensdag in gebruik genomen. Daarin worden harde eisen gesteld aan de exportcriteria van kleine vuurwapens tot tanks en gevechtshelikopers.


“Het is nu eindelijk bij internationale wet verboden om wapens te leveren aan mensenrechtenschenders en dictaturen”, aldus Anna Macdonald, directeur van de lobbygroep voor Control Arms. “Campagnevoerders hebben hier een decennium lang naar gestreefd. Als het ingevoerd wordt, heeft dit verdrag de potentie om heel veel levens te redden en zal het vele kwetsbare burgers over de hele wereld beschermen tegen geweld.”

Amerika heeft het verdrag in september 2013 getekend, maar heeft de nieuwe regels nog niet toegevoegd. In de Senaat woedt er nog een hevige discussie over. De Amerikaanse wapen associatie voert een sterke lobby tegen het nieuwe verdrag, terwijl het alleen gaat over wapenexport en niet over lokale verkoop van wapens die zij juist willen behouden.

Landen aan de top van de wapenexport als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben het verdrag getekend en volledig geïmplementeerd. De grootste wapenproducenten als Rusland, China, india en Pakistan hebben het verdrag niet ondertekend, maar de hoop van de campagnevoerders is dat wanneer de export wordt lamgelegd de macht bij deze vier landen vanzelf wegebt. Van de 130 landen die hebben getekend, hebben 60 het nieuwe verdrag ingevoerd. Er was een minimum nodig van 50 om het verdrag voor de internationale wet te laten gelden.
Al Jazeera: Treaty regulating arms trade enters force

Geef een reactie

Laatste reacties (6)