Laatste update 21:57
131

Verdronken vluchtelingen worden niet herdacht vanwege dreigementen

De omstreden herdenking van 3.000 verdronken vluchtelingen die omkwamen op weg naar Europa, gaat niet door vanwege dreigementen aan de organisatie. Dat meldt AT5. Er ontstond een controverse rondom de vluchtelingenherdenking, omdat het Centrum informatie en documentatie Israël (CIDI) meende dat die de betekenis van de Nationale Dodenherdenking zou ‘verwateren’.

De organisatie verplaatste de herdenking eerder al van het Rembrandtplein in Amsterdam, naar de verderop gelegen Nieuwmarkt. Dit omdat de stille tocht naar de Dodenherdenking langs het Rembrandtplein plaats zou vinden. Het CIDI vond dit echter ‘absoluut geen verbetering’ en ‘buitengewoon triest’. De organisatie had het liefste gezien dat de herdenking verboden zou worden.

Oud-gemeenteraadslid Henk Bakker van Leefbaar Amsterdam ging zelfs zo ver om een demonstratie te organiseren tegen de herdenking van de 3.000 gestorvenen, uit respect voor de Dodenherdenking. De ontstane commotie en ontvangen bedreigingen hebben Rikko Voorberg, de initiatiefnemer van de vluchtelingenherdenking, doen besluiten om de herdenking niet meer in de openbare ruimte plaats te laten vinden. ‘Omdat boze woorden langzaam overgingen in boze daden hebben we besloten, met pijn in het hart, om ons initiatief aan te passen’ schrijft voorberg in een open brief. Er zal nu een herdenkingsdienst plaatsvinden in de Protestantse Diaconie, een hulporganisatie aan de Nieuwe Herengracht.

Voorberg benadrukte eerder al dat het niet zijn bedoeling was om de Nationale Dodenherdenking ‘te kapen’ maar om de herdenking van de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen in een actuele context: ‘werkelijk herdenken van de gruwelijkheden toen moet effect hebben op ons handelen nu’.

De dreigementen die Voorberg binnen heeft gekregen omdat hij aandacht wilde vragen voor de verdronken vluchtelingen, hebben naar eigen zeggen impact gehad op de theoloog: ‘Ik vind het heftig dat er voor ons geen plek is om de omgekomen vluchtelingen te herdenken’

Foto: CC Sean Donohue

Geef een reactie

Laatste reacties (131)