14

Verenigd Koninkrijk dreigt met opsplitsing banken

Risicovolle investeringsbankieren moet gescheiden worden van normale retail bankactiviteiten ... Waarschuwing volgt na rapport parlementaire commissie

In Groot-Brittannië heeft de regering gewaarschuwd voor gedwongen bankensplitsing als het risicovolle investeringsbankieren niet uitdrukkelijk gescheiden kan worden van de normale retail bankactiviteiten. Vandaag werd de ‘Banking Reform Bill’ gepresenteerd, een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om hervormingen in de bancaire sector te verwezenlijken. In de Londense City, het financiële hart van het Verenigd Koninkrijk, reageerden beleggers verontwaardigd op het dreigement.

De Britse minister van Financiën George Osborne, die onder druk staat van de publieke opinie, is van mening dat banken moeten leren van de fouten in het verleden. Volgens hem mag de geschiedenis zich niet herhalen, waarmee hij verwijst naar de redding van de banken die de Britse burgers in 2008 miljarden euro’s heeft gekost. Vooral het spaargeld van burgers mag geen gevaar lopen vanwege riskant beleggingsgedrag van bankiers.

De beslissing volgt na een rapport van een parlementaire commissie over de normen en waarden die banken zouden moeten hanteren. De commissie adviseerde om verder te gaan dan de vrijblijvende opsplitsing, die door de Bank of England moet kunnen worden afgedwongen.

De Morgen: Verenigd Koninkrijk dreigt banken op te splitsen

Geef een reactie

Laatste reacties (14)