17

Verenigde Staten denken serieus na over reguleren wietteelt

Wietbeleid VS verandert in rap tempo ... Momenteel is recreatief gebruik van marihuana in staten Washington en Colorado al legaal ... Ook in Nederland neemt de roep om gereguleerde wietteelt toe

In de VS wordt er serieus nagedacht over het reguleren van de wietteelt op federaal niveau. In het Congres wordt er besproken hoe de legalisering belastingtechnisch kan worden toegepast. Hoewel de kans klein is dat een nieuwe wet dit jaar kan worden doorgevoerd, werken wetgevers achter de schermen hard aan voorstellen. De Democratische afgevaardigden Earl Blumenauer (Oregon) en Jared Polis (Colorado) komen waarschijnlijk dinsdag al met concrete plannen.

In die plannen staat dat het verbouwen van marihuana in dezelfde reguleringscategorie zal vallen als de productie van alcohol. Producenten zullen vergunningen moeten hebben die in plaats van door The Drug Enforcement Administration, gecontroleerd zullen worden door Bureau of Alcohol, Tobacco, Marijuana and Firearms. Het verbod om marihuana in te voeren vanuit een staat waar het verboden is, zal blijven bestaan.

Verwacht wordt dat er 50% belasting zal worden geheven op de eerste verkoop van producent naar verkooppunt. Ook over de tweede verkoop zal er belasting moeten worden betaald, waardoor de opbrengst voor de overheid op kan lopen tot 20 miljard per jaar.

Momenteel is het recreatieve gebruik van wiet in de staten Washington en Colorado legaal. In sommige andere staten mag het alleen medicinaal gebruikt worden. Hervormingen omtrent het wietbeleid verandert in de VS in rap tempo. Zo gaf Bill Clinton onlangs toe dat The War on Drugs faliekant mislukt is.

Ook in Nederland neemt de roep om gereguleerde wietteelt toe. In een aantal grote steden, waaronder Rotterdam, Utrecht en Eindhoven, spelen de gemeenteraden met het idee om voortaan zelf wiet te gaan telen.

De legale verkoop en de illegale inkoop leidt volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte (Rotterdam) tot gevaarlijke situaties. Door legaal te gaan telen, worden gevaarlijke situaties onder controle gehouden. VVD-raadslid Cecile Franssen (Tilburg) wil een einde maken aan ‘de hypocriete situatie aan de achterdeur’.

Vooralsnog ziet minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) niets in het plan van de gemeenten om zelf te gaan telen. Sterker nog, volgens verschillende Europese regels is het zelf telen zelfs strafbaar.

Washington Post: APNewsBreak: A federal pot tax? Broad effort building in Congress to change marijuana laws

Geef een reactie

Laatste reacties (17)