Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verenigde Staten en Taliban richting een akkoord

  •  
26-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8454446089_fd67064e66_z
De op een na langste Amerikaanse oorlog in de geschiedenis, die in Afghanistan tegen de Taliban, zou wel eens snel kunnen worden beëindigd. Dit blijkt uit voorzichtige opmerkingen door onderhandelaars van beide kanten. Zalmay Khalilzad, hoofd van de Amerikaanse delegatie, liet weten dat de gesprekken productiever zijn dan in het verleden. Ook de Taliban meldde progressie te zien.
Het akkoord dat de twee strijdende partijen willen gaan sluiten bestaat eruit dat de Taliban hun territorium nooit meer ter beschikking zal stellen aan groepen als Al Qaida. Die groep wordt door de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in New York van 9 september 2001. In ruil voor die toezegging trekken de Amerikanen zich terug uit Afghanistan. “We zijn nog niet zo dichtbij geweest,” zegt voormalig Afghaans minister Hekmat Khalil Karzai, die jarenlang nauw betrokken was bij vredesbesprekingen.
De inmiddels 17-jaar durende oorlog is er een geworden van grote cijfers. De gehele operatie kostte talloze mensen het leven, zowel soldaten als burgers. Sterker, het is niet zo dat de vijandelijkheden worden gestaakt omdat men dichter tot elkaar is gekomen in het land. Uit onderstaande grafiek van Afghanistan-expert Graeme Smith blijkt wel dat de situatie eindeloos is. 62.000 soldaten van Afghaanse zijde vonden de dood, tegen 2.400 van Amerikaanse zijde en nog eens ruim 1.100 van bondgenoten. In het laatste decennium kwamen meer dan 14.000 burgers om. Zo’n 30.000 mensen van beide kanten raakten gewond, velen voor het leven. De financiële kant van het verhaal is al niet veel beter. Sinds het begin van de oorlog, in 2001, spendeerde de Amerikanen 932 miljard dollar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.