Laatste update 17:12
72

Verenigde Staten zegt kernwapenverdrag met Rusland op

De Verenigde Staten stappen uit het kernwapenverdrag met Rusland (het zogenaamde Intermediate-Range Nuclear Forces, of kortweg INF-verdrag) dat sinds 1987 gold. Zij zullen Rusland en andere betrokken partijen op de hoogte stellen van het voornemen, liet Mike Pompeo, minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag weten. Hij liet nog een klein beetje ruimte voor de Russen:

Als Rusland niet binnen zes maanden teruggaat naar het volledig en verifieerbaar nakomen van het verdrag door raketten, lanceerinstallaties en aanverwante uitrusting die in strijd zijn met het verdrag te vernietigen, zal het verdrag eindigen.

Een woordvoerder van het Kremlin reageerde verbolgen en liet kort voor de aankondiging van Pompeo weten dat de Amerikanen de wil niet hebben om te luisteren naar de Russische argumenten. Volgens de Russen is zijn de verwijten aan het adres van Moskou vooral naar een smoes om uit het verdrag te kunnen stappen:

De Amerikanen willen gewoon niet met ons over serieuze aangelegenheden praten en willen niet naar onze argumenten luisteren’.

Experts zeggen tegen persbureau Reuters dat het uiteenvallen van het INF-verdrag mogelijk andere wapenverdragen ondermijnt. Zo zou er ‘een versnelling kunnen ontstaan in de erosie van het wereldwijde systeem om de verspreiding van nucleaire wapens tegen te gaan.’ Vanuit Brussel klinken zorgen over een herhaling van het Koude Oorlogscenario: een wapenwedloop met Europa als toekijkende partij tussen de strijdende grootmachten. Over zes maanden is de Verenigde Staten formeel uit het verdrag gestapt.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)