34

Vergassen ganzen gaat (voorlopig) niet door

Kamer steunt motie Partij voor de Dieren

Het op grote schaal vergassen van zo’n 100.000 ganzen die in Nederland overwinteren is voorlopig van de baan. De Tweede Kamer (PvdD, PvdA, GroenLinks, SP, PVV, CDA, D66 en ChristenUnie) wil dat er meer rekening wordt gehouden met dierenwelzijn.

De ganzen zouden tijdens de rui (als ze niet kunnen vliegen) worden gevangen en vervolgens met CO2 worden vergast. Volgens de Partij voor de Dieren gaat die methode met te veel dierenleed gepaard. Het plan is tot minstens 1 januari opgeschort.

De Stentor schrijft:

PvdA, GroenLinks en D66 geven aan dat ze een diervriendelijke oplossing wensen voor de ganzenoverlast. Ze willen dat het kabinet voor het einde van het jaar een diervriendelijk alternatief zoekt om de overlast van de grote groepen ganzen voor boeren, luchtvaart en natuur te beperken.

Er werden in een paar dagen tijd meer dan 10.000 emails gestuurd om tegen het plan van staatssecretaris Bleker te protesteren. Marianne Thieme: “We zijn zeer verheugd dat de motie Ouwehand/Thieme om de ganzen te behoeden voor vergassing zo’n ruime steun gekregen heeft. De massale protesten vanuit de bevolking hebben daaraan een zeer belangrijke bijdrage geleverd. Er is nu sprake van uitstel van executie, we zullen er alles aan doen de ganzen blijvende bescherming te bieden en zullen dierenbeschermers en natuurliefhebbers daarvoor massaal mobiliseren!”

Zie ook het Joop-Debat

cc-foto: Frans Schouwenburg

Gans goed: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)