9

Vergeet de FIFA, de wereldschaakbond is kampioen corruptie

Verschillende officials van de wereldschaakbond, de FIDE, melden dat de bankrekening van de federatie zal worden gesloten. Voor zover bekend is er nog geen nieuwe bank gevonden. Al in februari maakte UBS Bank bekend dat de Zwitserse bank het rekeningnummer zou gaan sluiten. Al het betalingsverkeer van en naar de bond wordt hiermee in de praktijk onmogelijk.

Een en ander is het gevolg van de aanwezigheid van FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov op de sanctielijst van het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken. Ilyumzhinov is al jaren een omstreden figuur. Hij was de eerste president van de voormalige Russische deelrepubliek Kalmukkië, trok al snel alle macht naar zich toe en regeerde per presidentieel decreet. Tijdens zijn periode als machthebber vonden er bizarre gebeurtenissen plaats – althans, volgens Ilyumzhinov. Zo claimde hij in 1997 door aliens te zijn ontvoerd voor een kortstondig bezoek aan een andere planeet. Daarnaast zei hij medewerkers instructies te geven via telepathie.

Zijn vriendschappen waren niet minder omstreden. Zo speelde hij potjes schaak met de voormalige leider van Irak, Sadam Hussein en de in 2011 afgezette Libische leider Muhammar Khadaffi.

De corruptie in de FIDE-top is hardnekkig. Zelfs de zeer gerespecteerde schaaklegende Gari Kasparov lukte het niet om, met hulp van de Nederlandse schaakpromotor Bessel Kok, president van de FIDE te worden.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)