Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vergeet vrouw en kinderen, man redt zijn eigen hachje

  •  
31-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
costaconcordia300.jpg
Onderzoek wijst uit dat mannen grotere kans hebben schipbreuk te overleven dan vrouwen. Oorzaak: de man redt zichzelf eerst
Zweedse wetenschappers hebben een analyse gemaakt van achttien scheepsrampen. Ze onderzochten het menselijk gedrag en concludeerden dat er verschillen zijn in overlevingskansen tussen de sekses. Doorgaans geldt bij schipbreuk ‘vrouwen en kinderen eerst’, maar daar blijken de mannen over het algemeen geen boodschap aan te hebben.
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mannen aan boord twee keer zoveel kans hebben om het ongeval te overleven als vrouwen. De overlevingskans voor kinderen is het kleinst.
In elf van de 18 onderzochte gevallen koos de man voor zichzelf. Maar, uiteraard zijn er wel uitzonderingen, maar die zijn voornamelijk in het verre verleden te vinden. Zo overleefde 70 procent van de vrouwen en kinderen te ramp met de Titanic in 1912, tegenover 20 procent van de mannen. Bij de ramp met de Birkehead in 1852 lag de overlevingsgraad bij vrouwen ook hoger.
De overlevingskans van de kapitein en de bemanning is overigens het grootst. Deze blijken voornamelijk aan zichzelf te denken bij een ramp. Zo ook bij de ramp met het cruisesschip Costa Concordia begin dit jaar. De kapitein verliet het schip en liet 4.200 passagiers achter.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.