36

Vergeet vrouw en kinderen, man redt zijn eigen hachje

Onderzoek wijst uit dat mannen grotere kans hebben schipbreuk te overleven dan vrouwen. Oorzaak: de man redt zichzelf eerst

Zweedse wetenschappers hebben een analyse gemaakt van achttien scheepsrampen. Ze onderzochten het menselijk gedrag en concludeerden dat er verschillen zijn in overlevingskansen tussen de sekses. Doorgaans geldt bij schipbreuk ‘vrouwen en kinderen eerst’, maar daar blijken de mannen over het algemeen geen boodschap aan te hebben.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mannen aan boord twee keer zoveel kans hebben om het ongeval te overleven als vrouwen. De overlevingskans voor kinderen is het kleinst.

In elf van de 18 onderzochte gevallen koos de man voor zichzelf. Maar, uiteraard zijn er wel uitzonderingen, maar die zijn voornamelijk in het verre verleden te vinden. Zo overleefde 70 procent van de vrouwen en kinderen te ramp met de Titanic in 1912, tegenover 20 procent van de mannen. Bij de ramp met de Birkehead in 1852 lag de overlevingsgraad bij vrouwen ook hoger.

De overlevingskans van de kapitein en de bemanning is overigens het grootst. Deze blijken voornamelijk aan zichzelf te denken bij een ramp. Zo ook bij de ramp met het cruisesschip Costa Concordia begin dit jaar. De kapitein verliet het schip en liet 4.200 passagiers achter.

Het Parool: Vrouwen en kinderen eerst? Man denkt vooral aan zichzelf

cc-foto: European Commission

Geef een reactie

Laatste reacties (36)