Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vergeten worden door Google is een recht

  •  
13-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Google_AlainBachellier_300
Europees Hof van Justitie: Google kan gedwongen worden gegevens te verwijderen 
Internetgebruikers hebben het ‘recht om vergeten te worden’ door Google. Tot dat oordeel is het Europese Hof van Justitie gekomen. Het bedrijf kan gedwongen worden om links naar verouderde, irrelevante informatie uit de zoekresultaten te verwijderen. Volgens Google heeft het de privégegevens van internetgebruikers in beheer, niet in bezit en kan het daarom niets doen.
De zaak tegen Google was aanhangig gemaakt door een Spanjaard. Vijftien jaar geleden zag hij door schulden zijn huis in beslag genomen en geveild worden. berichten hierover waren nog altijd in Google te vinden. Dit maakte inbreuk op zijn privacy, vond hij. De rechter geeft hem hierin gelijk en dwingt Google de berichten te verwijderen, zo schrijft NRC Handelsblad.
Google verweerde zich door te stellen dat het de gegevens niet in bezit heeft; het linkt er slechts naar. Volgens het hof ordent Google in sommige gevallen echter de resultaten alsmede de presentatie. Het kan de resultaten daarom veranderen.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.