44

‘Vergunning voor DSB Bank was onterecht’

Commissie-Scheltema velt hard oordeel over ondergang DSB: 'Machtsevenwicht onbrak in leiding'... Toezicht van De Nederlandsche Bank schoot tekort... Minister De Jager noemt bank zelf hoofdverantwoordelijk... [UPDATE] DNB kan zich vinden in conclusies... Politiek eist maatregelen.. Kamer debatteert donderdag over rapport

DSB Bank heeft onvoldoende gereageerd op de problemen van de bank. Dat concludeert de commissie-Scheltema dinsdag bij de presentatie van het onderzoek naar de ondergang van de bank.

Door redactie Joop

Onderzoeksvoorzitter Scheltema was al meteen aan het begin van de presentatie glashelder: “Ontbreken van machtsevenwicht in de leiding. Scheringa beschouwde het eigenlijk als zijn eigen bank.”

Over de rol van De Nederlandsche Bank is Scheltema ook kritisch: DNB zou te makkelijk een bankvergunning hebben afgegeven en niet tijdig zijn tanden hebben laten zien. Toch acht de commissie het niet aannemelijk dat ander optreden van DNB tot een redding van de bank van Scheringa had geleid.

De belangrijkste conclusie van de commissie-Scheltema is dat De Nederlandsche Bank (DNB) nooit een bankvergunning had mogen geven aan DSB Bank. Scheltema benadrukte dat de leiding van een bank cruciaal is, want als die niet op zijn taak is berekend kan ook een toezichthouder weinig doen. Scheltema pleit voor een opener discussie over de bankentoezichthouder, dat ook mogelijk is omdat het ministerie van Financiën het integrale rapport openbaar gaat maken.

In een eerste reactie bij het in ontvangst nemen van het rapport noemde minister Jan Kees de Jager (Financien) expliciet DSB Bank de hoofdverantwoordelijke van de ondergang. Dat deed hij in reactie op de kritiek dat DNB geen vergunning had mogen verlenen aan DSB Bank. De Jager vraagt van DNB een plan van aanpak om het toezicht op banken te verbeteren.

Scheltema kwalificeerde tijdens de persconferentie het optreden van Pieter Lakeman, die opriep om spaargeld weg te halen bij DSB, als ‘onwenselijk’. Hij pleit ervoor om dergelijke oproepen strafbaar moeten worden gesteld.

Alle informatie staat op CommissieDSBbank.nl.

Voorafgaand aan de presentatie schrijft de NOS: “De bestuursstructuur was een ongewenste voor een bank.” Michiel Scheltema presenteert vandaag zijn rapport over de ondergang van de DSB Bank, maar een belangrijke conclusie schreef hij dit voorjaar al op.

In een rapport over het functioneren van Gerrit Zalm bij DSB schreef Scheltema dat de DSB Bank van Dirk Scheringa al in 2007 in “ernstige problemen” verkeerde. “De bestuursconstructie was onevenwichtig, de kostenbeheersing was volstrekt onvoldoende en het verdienmodel was op termijn onhoudbaar”, aldus Scheltema.

Update 13.30
DNB heeft laten weten mee te gaan in de conclusies van de minister van Financiën. Ook de toezichthouder onderschrijft dus de hoofdlijnen, de analyse, conclusies en aanbevelingen van de commissie-Scheltema.

Politieke partijen zijn het ook eens met De Jager, die structurele verbeteringen bepleit bij DNB. De PvdA wil duidelijkheid of de directie van De Nederlandsche Bank (DNB) in staat zal zijn om zelf een cultuurverandering teweeg te brengen bij de toezichthouder.
GroenLinks vindt zelfs dat Nout Wellink “moeilijk houdbaar” is als president van DNB. “Het is de vraag of hij zijn huidige termijn bij DNB kan afmaken”, zegt GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap in een reactie op het rapport. Sap noemt het rapport van Scheltema “opvallend scherp” en spreekt van “pittige conclusies” over de rol van De Nederlandsche Bank die volgens haar in alle stadia grote fouten heeft gemaakt. “Dat kan niet zonder consequenties blijven.”

GroenLinks steunt ook het verzoek van de VVD om nog deze week, voor het zomerreces, een Kamerdebat te houden.

VVD vindt dat de lakens behoorlijk moeten worden opgeschud bij DNB. Volgens Kamerlid Frank Weekers is echt een cultuurverandering nodig bij de toezichthouder op de financiële sector om het vertrouwen te herstellen. De liberaal wil zich echter niet uitlaten over gevolgen voor DNB-president Nout Wellink.

Update 15:20

De Tweede Kamer houdt donderdag een debat over het onderzoek van de commissie-Scheltema naar de ondergang van de DSB Bank. VVD-Kamerlid Frans Weekers drong dinsdag aan op een snel debat. De VVD kreeg voldoende steun voor een snel debat op hoofdlijnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)