25

‘Vergunning was haastwerk’

Letselschade-advocaat verbaasd over goedkeuring vergunning ... Burgemeester Haaksbergen wist niet van monstertruck

Een dag na het ongeluk op het stuntevenement met de monstertruck in Haaksbergen rijzen vragen over de vergunning. Volgens letselschade-advocaat Martin de Witte was het ‘haastwerk’ en heeft de gemeente niet gecheckt of de organiserende partij verzekerd was. Daardoor is het nu ook nog gissen wat de eventuele schadevergoeding voor de slachtoffers zal zijn.

sitestat
De gemeente Haaksbergen houdt de informatiestroom over het ongeluk en de toestand van slachtoffers zo veel mogelijk stil. Burgemeester Hans Gerritsen wilde alleen maar kwijt dat er momenteel een ‘onafhankelijk onderzoek’ loopt naar de vergunning die was verstrekt. Tegen NOS zei hij dat hij de uitkomst daarvan afwacht voorts hij verdere mededelingen doet. 

Volgens De Witte die ook betrokken was bij de afhandeling van de vuurwerkramp in Enschede, was de vergunning, die online staat, ‘haastwerk’. Volgens hem werd pas kort van te voren toestemming gegeven, op 24 september, vier dagen voor het evenement. In die vergunning stonden richtlijnen over 10-meter afstand tot het publiek en het plaatsen van dranghekken, maar niets over de verzekering van de organisator. Daardoor is nog niet duidelijk of de gemeente wel wist of de organisator wel goed verzekerd was. Volgens De Witte had de gemeente daar van op de hoogte moeten zijn.

Tegen NOS zei Gerritsen verder dat hij niet wist dat er bij het evenement een monstertruck aanwezig zou zijn. Hij wist wel dat er een stuntteam zou komen. “Ik was ervan op de hoogte dat een stuntteam werk zou gaan uitvoeren in ons dorp. Die vergunning is verleend. Ik wist niet dat er een monstertruck bij was”, aldus Gerritsen tegen NOS Radio 1 journaal.

Internationaal gelden er richtlijnen voor evenementen met monstertrucks. Zo mag een truck niet richting het publiek rijden en als een evenement in een stadion wordt gehouden, worden de eerste 12 rijen vrij gereserveerd vanwege veiligheidsvoorschriften. Eerder dit jaar werd in Zandvoort ook een evenement georganiseerd waarbij het publiek net zo dicht in de buurt van de monstertrucks stond.

Zondag kwamen bij het evenement in Haaksbergen drie mensen om het leven waaronder een 5-jarig jongetje. Zijn zusje ligt nog in coma in het ziekenhuis. De truck raakte na een stunt over een reeks auto’s uit koers en reed in op het publiek. De chauffeur heeft naderhand verklaard dat hij niet kon remmen. Hij zit nog vast op het politiebureau voor verder verhoor.

NOS: Gerritsen wist niet van monstertruck bij evenement

Geef een reactie

Laatste reacties (25)