Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhagen beloofde verlenging missie Afghanistan

  •  
10-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Verhagen_Clinton300.jpg
Update: Verhagen: 'Boodschap was afgestemd met kabinet' ... WikiLeaks: Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken zei in 2009 tegen Amerikaanse collega Hillary Clinton dat Nederland hoe dan ook actief zou blijven in Afghanistan... Besluit om weg te gaan was toen al genomen
Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen was in juli 2009 overtuigd dat Nederland langer in de Afghaanse provincie Uruzgan zou blijven. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het blijkt uit een verslag van een ontmoeting van minister Maxime Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, met zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton dat vrijdagochtend op WikiLeaks is gepubliceerd. In 2009 was al besloten dat de Nederlandse missie in Afghanistan zou worden beëindigd.
Het document is te lezen op de website van de Britse krant The Guardian. Verhagen verwees in het gesprek naar de ontmoeting tussen Balkenende en de Amerikaanse president Barack Obama tijdens hetzelfde bezoek aan de VS.
Balkenende zou tegen Obama hebben gezegd dat er “verschillen waren binnen de Nederlandse regering, maar dat hij ervan overtuigd was dat Nederland in enige vorm in Afghanistan zou blijven om de 3D-aanpak voort te zetten’, meldt het document. 3D staat voor “defense, diplomacy en development”; defensie, diplomatie en ontwikkeling.
Update 16.00
In een reactie zegt Maxime Verhagen de boodschap aan de VN met het hele kabinet te hebben afgestemd: “Dat Nederland op de een of andere manier actief zou blijven in Afghanistan stond buiten kijf en is ook herhaaldelijk gedeeld met de Kamer”, aldus de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de minister ging de discussie in het kabinet over de manier waarop Nederland actief zou blijven in Afghanistan; diplomatiek, met ontwikkelingswerk of militair.
Lees meer bij de Volkskrant: Balkenende rekende op verlenging Uruzgan

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.