145

Verhagen doet niet meer mee

Demissionair vicepremier is onvoldoende gemotiveerd om nog een keer vier jaar in de Kamer te zitten ... Wel wil hij nadenken over ministerschap ... CDA-bestuur stemt in met lijsttrekkersverkiezingen ... Marcel Wintels eerste kandidaat ... Minister De Jager aan kop in peiling EénVandaag, maar wil niet ... Minister Van Bijsterveldt wil wel

Maxime Verhagen verlaat hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen de Tweede Kamer. Hij wil zich niet meer verkiesbaar stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Hij kan zich niet meer vier jaar motiveren, zei hij in Pauw en Witteman. Of hij ook geen minister meer wil worden, liet hij nog in het midden. ‘Daar denk ik in de zomer over na’, aldus Verhagen.


Tijdens het CDA-congres in 2010 vertelde een emotionele Verhagen nog dat hij had overwogen op te stappen:

Ik ben gebleven omdat ik er steeds van overtuigd was, dat we tot een goed resultaat zouden komen.

De onderhandelingen in het Catshuis zijn echter mislukt. Het klappen van de coalitie lijkt nu reden te zijn voor Verhagen om zijn heil elders te zoeken.

Maxime Verhagen wilde eigenlijk de nieuwe leider van het CDA worden. De Eerste Kamer-fractie heeft Ruth Peetoom gevraagd Verhagen aan te stellen. Zij weigerde.

Update 17.00

Ook staatssecretaris Ben Knapen gooit waarschijnlijk de handdoek in de ring. In een interview op Radio 1 geeft hij te kennen zeker geen CDA-lijsttrekker te willen worden omdat hij zichzelf niet geschikt acht. Of hij zichzelf weer verkiesbaar stelt voor de Tweede Kamer is eveneens onzeker. Allereerst zegt hij er nog niet over na te hebben gedacht, waarna hij wijst op een vijftal jonge CDA-wethouders: “Dat is eigenlijk de generatie die aan de beurt is”, aldus Knapen. Beluister het interview hier, vanaf circa 09:10.

Eerder:

De leden van het CDA zullen zelf hun lijsttrekker mogen kiezen middels verkiezingen. Tientallen lokale CDA bestuurders drongen er eerder bij partijvoorzitter Ruth Peetoom op aan interne verkiezingen te houden om de nieuwe leider aan te wijzen. In een brief schrijven ze dat het goed mogelijk is om een ‘kort-maar-krachtige voorverkiezing’ te organiseren met meerdere bekende kandidaten. Volgens ingewijden gaat het bestuur hier nu mee akkoord. Woensdagavond zal het officiële besluit echter pas vallen.

Minister Marja van Bijsterveldt heeft aangekondigd het CDA graag te willen leiden. Marcel Wintels heeft zich als eerste kandidaat gesteld. 

Eerder:

Bij een peiling van EénVandaag haalde demissionair minister Jan Kees de Jager de meeste stemmen met 36 procent. Hij wordt gevolgd door fractieleider Haersma Buma (19%) en Henk Bleker (7%). De Jager heeft echter al aangegeven geen lijsttrekker te willen worden. En Bleker zegt alleen in noodgevallen beschikbaar te zijn. Minister De Jager heeft herhaaldelijk gezegd zichzelf niet kandidaat te zullen stellen.

Demissionair minister Marja van Bijsterveldt zou zich wel verkiesbaar stellen voor het leiderschap van het CDA. Dat zeggen bronnen rondom de minister tegen NRC

Het partijbestuur van het CDA bepaalt woensdag op welke manier de nieuwe leider van het CDA wordt gekozen. Peetom gaf eerder aan of iemand aan te wijzen of een mini-verkiezingen te houden tussen twee of drie kandidaten. In de partijstatuten staat echter dat het partijbestuur moet ‘streven’ naar meer kandidaten waaruit leden kunnen kiezen.

De brief aan Peetom is onder andere ondertekend door een bestuurslid van de machtige provinciale afdeling Noord-Brabant en de fractievoorzitter van het CDA in de Limburgse Staten. Ook tientallen lokale partijleiders hebben de open brief ondertekend.

NRC: Van Bijsterveldt ambieert CDA-leiderschap

NOS: Lijsttrekkersverkiezing CDA

Lees ook bij de Volkskrant: Van Bijsterveldt? Bleker? Van Haersma Buma? Toch De Jager?

Foto-cc: UN Women

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (145)