Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verhagen: Geef EU meer macht

  •  
17-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
KoL300.jpeg
Alle EU-landen moeten van de minister gedwongen kunnen worden hun problemen aan te pakken
Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, wil dat de Europese Commissie alle EU-landen kan dwingen om hun economische problemen aan te pakken. Dat schrijft hij in een ingezonden brief aan de Volkskrant.
De minister wil niet langer dat er onderscheid wordt gemaakt tussen eurolanden en lidstaten van de Europese Unie. Zo kunnen ook landen als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en Polen worden aangepakt.
Het kabinet stuurt vandaag een brief aan de Tweede Kamer met uitleg waaraan gedacht moet worden: te hoge schulden, schommelingen in huizenprijzen, snelle veranderingen in arbeidskosten en scherp dalende exporten.
Verhagen gaat hiermee een stap verder dan de huidige discussie. Momenteel wordt er met name gediscussieerd over de naleving van begrotingsregels voor eurolanden. Volgens de minister is dat echter niet meer dan een symptoom van de crisis. ‘Het gaat niet alleen om gezonde begrotingen, maar ook om gezonde economieën.’
De minister wil nu dat landen met problemen worden gedwongen die aan te pakken. Hoe ze dat doen, mogen ze zelf bepalen. Maar, de EU-landen worden wel afgerekend op het resultaat.
De minister schrijft onder meer:
EU-landen die achterop raken, kunnen zelf bepalen welke maatregelen ze nemen om die economische risico’s weg te werken. Nationale bevoegdheden blijven dus overeind. Maar de maatregelen zijn niet vrijblijvend. De EU-landen worden afgerekend op het resultaat. Voor een EU-land is een langdurige werkloosheid van 15 procent bijvoorbeeld niet houdbaar. Als maatregelen om deze werkloosheid terug te dringen ondanks Europese waarschuwingen uitblijven of geen effect hebben, worden er sancties getroffen. Denk aan het korten op EU-gelden of het opleggen van een boete.
In het uiterste geval kan een land onder curatele worden gesteld als het vraagt om financiële steun. Steun wordt dan niet alleen afhankelijk gesteld van saneringen, maar ook van economische hervormingen. Zoals we nu ook al van Griekenland eisen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.