311

Verhagen geeft na 15 uren op: CDA-dissidenten houden stand, fractie wacht oordeel congres af

UPDATE: CDA-dissidenten houden voet bij stuk na marathonvergadering van 15 uur ... 'Vrijheid en verantwoordelijkheid' in motto nieuw kabinet ... Koppejan en Ferrier krijgen meer spreektijd op CDA-congres

De CDA-fractie is het eens geworden dat het concept regeerakkoord en het bijbehorende gedoogakkoord aan het congres moeten worden voorgelegd. Hiertoe heeft de fractie “unaniem” besloten, zei fractievoorzitter Maxime Verhagen donderdagochtend vroeg. Verhagen zei dat “een overgrote meerderheid positief is over het akkoord”, maar dat er bij enkele fractieleden nog “principiële bezwaren bestaan”. Dit betekent dus dat dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan voet bij stuk hebben gehouden, maar bereid zijn het oordeel van het partijcongres af te wachten.

Door redactie Joop

De fractie was sinds woensdagmiddag 12.00 uur bijeen in het Hilton hotel in Den Haag om het concept-regeerakkoord en het bijbehorende gedoogakkoord te bespreken.

Eerder op de dag lieten VVD en PVV na kort beraad weten dat hun fracties volledig achter de bereikte akkoorden staan. Het CDA bleek iets minder eensgezind, ten minste twee fractieleden, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, zagen een samenwerking met Geert Wilders nog steeds niet zitten.

Bij het marathonoverleg werden de twee CDA’ers apart genomen door Verhagen’s secondant in de onderhandelingen Ank Bijleveld, maar ook dit mocht niet baten. Het is Verhagen niet gelukt de dissidenten weer in het gareel te krijgen.

Wel heeft hij blijkbaar voor elkaar gekregen dat de akkoorden aan het partijcongres van aanstaande zaterdag kunnen worden voorgelegd. Daarna zal de fractie opnieuw bijeen komen en een definitief besluit nemen.

Wat er precies in de akkoorden staat, wordt donderdag pas bekend gemaakt. Een aantal plannen is echter al uitgelekt. Zo zou het rookverbod weer worden teruggedraaid, wordt, zoals verwacht, de immigratiewetgeving nog strenger, wordt er hard gesneden in het ambtenarenapparaat en dik geïnvesteerd in meer asfalt. 

Het CDA-congres op zaterdag zal live door de NOS worden gevolgd.

Update 11:00

‘Vrijheid en verantwoordelijkheid’ wordt het nieuwe motto van het aanstaande kabinet. Dat bevestigen bronnen uit Den Haag, meldt de NOS. Verantwoordelijkheid is een typische CDA-term en vrijheid komt voor in de naam van de PVV en VVD.

NOS: ‘Vrijheid’ is motto nieuw kabinet

Update 13.15

Ferrier en Koppejan krijgen zaterdag extra spreektijd op het CDA-congres in Arnhem. Andere CDA-leden krijgen maar een minuut. Dat meldt de NOS. Ferrier zegt dat de stemverhouding op het congres voor haar belangrijk is voor haar eindoordeel. Bleker zegt dat 10 procent van de congresgangers spreektijd heeft aangevraagd. Voor het CDA-congres hebben zich al 3000 deelnemers aangemeld.

NOS: Ferrier en Koppejan vragen meer spreektijd

Op de foto: CDA-Kamerleden Ad Koppejan, Kathleen Ferrier en Coskun Coruz (VLNR) plegen woensdag tijdens een pauze van het fractieberaad een telefoontje in de lobby van het Hilton Hotel in Den Haag.

Geef een reactie

Laatste reacties (311)