Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Verhagen heeft opslag CO2 verpest'

  •  
09-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anp_co2-opslag_Groningen_300.jpg
Gedeputeerde Groningen verwijt minister Verhagen dat die het verzet tegen CO2-opslag in de hand heeft gewerkt
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft de discussie over ondergrondse opslag van CO2 in lege aardgasvelden in de noordelijke provincies ,,verpest en verprutst”. Dat zegt de Groningse gedeputeerde William Moorlag (PvdA) dinsdag. ,,Verhagen kan maar een ding doen: skippen dat project.”
Dat meldt Vroege Vogels. De uitlating van Moorlag is opmerkelijk, omdat de provincie Groningen tot dusverre altijd voorstander is geweest van ondergrondse opslag van het broeikasgas, in tegenstelling tot de provincies Drenthe en vooral Friesland. Volgens Gedeputeerde Staten van Groningen gaat het om een innovatieve techniek die goed is voor de werkgelegenheid. Bovendien worden door Nuon en RWE/Essent in de Eemshaven twee grote kolengestookte energiecentrales gebouwd, waarbij het altijd de bedoeling is geweest om de CO2-uitstoot af te vangen en ondergronds op te slaan. ,,Daarom heb ik indertijd ingestemd met de bouw”, zegt Moorlag.
De gedeputeerde verwijt Verhagen nu dat hij de discussie over opslag zo heeft ,,verprutst” dat er helemaal geen draagvlak meer is. ,,Wij waren altijd voorstander, maar het klimaat om ermee door te gaan is verpest. Ik hoop dat de minister door een bliksemschicht van wijsheid wordt getroffen en CO2-opslag afblaast”, zegt Moorlag. ,,Hij weet het zelf ook: het momentum is voorbij, hij heeft zijn kansen verspeeld.”
Moorlag houdt Verhagen verantwoordelijk voor de omslag. Informatieavonden voor omwonenden die in de herfst van vorig jaar werden gehouden, werden gekenmerkt door een ,,overkill aan regie en beveiliging die de argwaan bij de bewoners voedden”. ,,Zelfs een burgemeester moest vooraf een kopie van zijn paspoort insturen om te worden toegelaten. Dan is er geen sprake van een open dialoog. Dan ontstaat het idee dat het Noorden weer het afvalputje van Nederland is.”
Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden (Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe) aangewezen voor opslag van CO2. Daar is sinds het nieuwe kabinet is aangetreden onder gemeentebesturen en omwonenden steeds meer verzet tegen gerezen. Verhagen was vorige week in Groningen om te praten met bestuurders, milieugroeperingen, omwonenden en bedrijfsleven. De minister zei toen dat hij ,,binnen enkele weken” een besluit zal nemen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.