204

Verhagen: Ik werd uitgehuwelijkt aan PVV

CDA-congres... Update: Ruth Peetoom met 60,9% van de stemmen verkozen tot CDA-voorzitter... Van Haersma Buma: Woorden Wilders onnodig en respectloos... Leden stemmen tegen animal cops en bezuinigingen op passend onderwijs... Angstig partijbestuur snoerde Verhagen de mond

CDA-vicepremier Maxime Verhagen vertelt in een interview aan het Algemeen Dagblad dat zijn mond tijdens de Tweede Kamerverkiezingen door zijn eigen CDA-bestuur is gesnoerd. Verhagen mocht Geert Wilders en zijn partij niet meer te hard aanvallen, omdat dit wellicht kiezers zou kosten. Verhagen maakt in het interview duidelijk dat niet hij maar het partijbestuur het CDA in de armen van de PVV heeft gedreven.


Verhagen:

‘Als er iemand afstand nam van Geert Wilders, dan was ik dat. Toen ik nog minister was van Buitenlandse Zaken in het vorige kabinet, kreeg ik nota bene een telefoontje van ons partijbestuur; of ik daar eens mee wilde ophouden, want de kiezers liepen weg!’

Ondanks zijn vermeende kritieken ging Verhagen toch in zee met de PVV door een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van Geert Wilders. Spijt lijkt haar daar geenszins van te hebben:

Je kunt wel zeggen: de PVV is abject, maar daarmee geef je nog geen antwoord op de angst van de 1,5 miljoen kiezers die op Wilders hebben gestemd.

En het partijbestuur? Dat kon kijken naar hoe de partij de Tweede Kamerverkiezingen massaal verloor, doordat het aantal zetels bijna halveerde, van 41 naar 21.

In NRC Handelsblad verklaart CDA-er Van Haersma Buma hoe het allemaal echt zit:

Het heeft hem geraakt dat ook mensen binnen zijn partij hem als berekenend zien.” Samenwerking met de PVV was niet alleen gericht op het regelen van regeringsdeelname voor het CDA, zegt Van Haersma Buma: “Maxime heeft de overtuiging dat de samenleving er beter van wordt als PVV-stemmers het gevoel hebben dat ze meedoen.

Update: 12.00

Hoewel CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma de komst van dierenpolitieagenten, één van de eisen van de PVV in het gedoogakoord, een warm hart toe draagt, heeft een meerderheid op het congres ingestemd met een motie die stelt dat het aantal (vijfhonderd) animal cops te hoog is. Als het aan het Congres ligt wordt eerst uitgezocht hoeveel agenten er nodig zijn en wat zij exact zullen uitvoeren.

Verder wil het CDA gezinnen met kinderen en mensen die groen en duurzaam consumeren meer bevoordelen in het belastingregime, dat meldt Trouw.

Ook hebben de CDA-leden de bezuinigingen op passend onderwijs afgewezen. Dit tegen de wens van fractievoorzitter Van Haersma Buma in.

Volgens politiek redacteur van NRC Handelsblad, Freek Staps, betekent de aanname van de resoluties tegen de politieke plannen niet dat deze nu van tafel zijn. Die 500 animalcops komen er, of de CDA-leden dat nu willen of niet.

Die komt er gewoon, maar de leden spreken zich op deze manier uit tegen dit compromis met de PVV. Fractievoorzitter Van Haersma Buma zei erover: een regeerakkoord is geven en nemen, we hebben de animaal kops gegeven maar ook veel gekregen.

Trouw schrijft over de aangenomen resolutie tegen bezuinigingen op het passend onderwijs:

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer hield de leden voor dat er nog altijd 3,4 miljard euro naar het passend onderwijs gaat. Hij waarschuwde dat de 300 miljoen euro aan bezuinigingen dan elders gezocht moeten worden en daar ook pijn doen.

Update 16.15

Fractievoorzitter Van Haersma Buma hekelt de wijze waarop PVV-leider Geert Wilders omgaat met de islam. Hij noemt het artikel dat Wilders schreef in HP/ De Tijd als onnodig en respectloos.

Update 17.20

De Utrechtse predikante Ruth Peetoom is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het CDA. Ze versloeg met 60,9 procent van alle stemmen de burgemeester van Westland, Sjaak van der Tak.

Peetoom staat nu de moeilijke taak te wachten het CDA een nieuwe, duidelijke richtlijn te geven.

In totaal kreeg Van der Tak 5515 stemmen en Peetoom 8545. De Volkskrant schrijft over Peetoom:

Peetoom staat een gematigde koers voor, terug naar het politieke midden. ‘Ze is gepokt en gemazeld in de politiek, is vrij jong, behoort tot de linkervleugel van het CDA en stemde tegen de samenwerking met de PVV’, zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Jan Hoedeman op. Peetoom was vicevoorzitter van de commissie-Frissen, die vorig jaar de historisch grote nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen onderzocht en met een harde analyse kwam. ‘Ze heeft in haar genen zitten wat er fout zit bij de partij’, aldus Hoedeman.

De benoeming van Ruth Peetoom betekent dat het CDA een spannende tijd tegemoet gaat. Peetoom behoort namelijk tot de 33% die bij het vorige CDA congres tegen samenwerking met de PVV stemde.

AD: Verhagen: Ik mocht Wilders niet aanvallen

NRC: Maxime Verhagen valt altijd aan (alleen voor abonnees)

Geef een reactie

Laatste reacties (204)