214

‘Verhagen is niet vies van machtsspelletjes’

CDA-prominent Cees Veerman haalt in interview flink uit naar partijgenoot en fractievoorzitter

Volgens CDA-prominent en oud-minister van Landbouw, Cees Verman, houdt partijgenoot Maxime Verhagen van machtsspelletjes. In een interview met het christelijke opinieblad cv.koers zegt hij bang te zijn dat het CDA straks ‘op het absolute nulpunt terecht komt ‘.

Dat Veerman geen grote fan is van de gedoogconstructie van het kabinet Rutte-1 was al langer bekend. In het interview haalt hij nogmaals uit naar vice-premier Maxime Verhagen, die volgens Veerman kosten wat het kost aan de macht wil:

Rutte wilde graag premier worden en Verhagen aasde al geruime tijd op de macht. Verhagen is niet vies van machtsspelletjes, of om voor de macht iemand een stok in het wiel te steken. Dat is wel gebleken in het Afghanistandebat, waarbij hij een heel ander verhaal hield dan de premier destijds. Met de gedoogconstructie krijgen beide heren hun zin. En ik denk dat ze dit al vrij snel na de verkiezingen vastgesteld hadden en elkaar in de armen genomen hebben. Voor de bühne zijn nog wel gesprekken met andere partijen gevoerd, maar de uitslag was al bekend.

De CDA-prominent vreest verder dat zijn partij flink zal verliezen met de provinciale verkiezingen. Volgens Veerman is het CDA een groot deel van de achterban op het platteland verloren. Het mensbeeld van de partij is dusdanig veranderd, dat het CDA zich zelf niet meer kan onderscheiden van andere partijen. Hij noemt het huidige mensbeeld van de partij individualistisch, terwijl het juist gespitst zou moeten zijn op verantwoordelijkheid jegens elkaar. “Je bent aan elkaar geschonken”, aldus de oud-politicus. “We moeten ons opnieuw definiëren en duidelijk maken waar we staan. Afgelopen zomer hebben we alleen voor de macht gekozen. En daar waar de macht regeert, blijven alleen contouren over. Contouren hebben wel omtrek, maar geen inhoud […] De theorie dat regeringsdeelname loont, gaat dus niet op.”

cv.koers: Cees Veerman (CDA): ‘Verhagen is niet vies van machtsspelletjes’

Geef een reactie

Laatste reacties (214)