34

Verhagen past PVV-model toe op CDA

CDA-leider mijdt partijdemocratie ... 'Misschien heeft hij gewoon geen zin' ... Favoriet Eurlings zegt niet meer terug te komen

Het CDA zit in het slop. Dat bevestigde partijleider Verhagen nog maar eens tijdens het CDA-congres. De partij is naarstig op zoek naar de juiste koers, maar Verhagen neemt geen deel aan belangrijke overlegbijeenkomsten. Hij zou volgens bestuurders zelfs in een heel jaar tijd niet één keer bij een bijeenkomst zijn geweest waar het voltallige CDA-partijbestuur aanwezig was.


‘Hoe meer de partij poogt te vernieuwen, des te meer Verhagen afstand lijkt te nemen, zeggen de bestuurders zelf’, schrijft NRC. Geen van de bestuurders weet waarom Verhangen zijn gezicht niet laat zien op de vergaderingen.

Het zou kunnen dat Maxime er gewoon geen zin in heeft”, zegt een van de partijbestuurders op basis van anonimiteit. “Maar een keertje langskomen zou wel een goed idee zijn.

Het partijbestuur is op het halfjaarlijkse congres na, het machtigste interne CDA-orgaan. Formeel is Verhagen niet verplicht om als officieel adviseur bij die overleggen aanwezig te zijn. Voormalig premier Balkenende deed dit echter wel. NRC vroeg de partijvoorlichter wanneer Verhagen voor het laatst aanwezig was bij de vergadering, maar die wilde daar geen uitspraak over doen. “Maar als vice-premier hóéft hij er ook niet te zijn. Hij heeft volop contact met de partij”, aldus de voorlichter.

NRC kwam vorige maand met een representatieve enquête onder CDA-leden waaruit bleek dat maar drie procent Verhagen als lijsttrekker wil. Oud-minister Camiel Eurlings die naar de KLM vertrok, werd door 27 procent van de partijleden genoemd als favoriete opvolger. Tegen de NOS zei hij vandaag zeker te weten niet terug te keren in de politiek. “Nu niet en in 2015 ook niet”, aldus Eurlings.

Ook kwam uit de NRC enquête naar voren dat veel leden vinden dat de partij minder van bovenaf bestuurd moet worden. Een bevinding die indirect een boodschap is voor Verhagen en de intimi die hem nog steunen.

NRC: Verhagen mijdt ‘al een jaar’ vergaderingen CDA

Geef een reactie

Laatste reacties (34)