297

Verhagen staat (weer) te kijk door Wilders

PVV-voorman 'eist' dat minister van Buitenlandse Zaken de Indonesische ambassadeur op de vingers tikt, omdat hij hem zou hebben beledigd

PVV-leider Geert Wilders heeft demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) in een lastig parket gebracht door van hem te eisen dat hij optreedt tegen de ambassadeur van Indonesië in Nederland. Dat schrijft het NRC Handelsblad donderdag.

Wilders vindt dat Verhagen ambassadeur Junus Habibie moet ontbieden en op de vingers tikken, omdat hij “beledigende uitspraken” zou hebben gedaan over de PVV-voorman. Dat meldt het NRC.

In het Financieele Dagblad van donderdag laat de Indonesische ambassadeur zijn hart spreken over Wilders. De uitlatingen van de PVV-leider over de islam noemt hij “haatzaaierij”. Ook worden volgens de ambassadeur de relaties tussen Nederland en Indonesië door de aanwezigheid van Wilders “verstoord”.

De rel tussen Wilders en de vertegenwoordiger van het grootste moslimland ter wereld komt een maand voor het staatsbezoek van de president van Indonesië aan Nederland; volgens Habibie zou dat bezoek niet zijn doorgegaan als de PVV in de regering zat. Het incident brengt Verhagen extra in verlegenheid omdat hij nu als CDA-fractievoorzitter onderhandelt met Wilders over gedoogsteun aan een minderheidskabinet van VVD en CDA.

Verhagen stelt in een reactie dat de ambassadeur de zorg heeft verwoord ,”die in Indonesië leeft over het beeld dat de PVV over de islam schetst. Het staat de ambassadeur van Indonesië in een land dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan, vrij te zeggen wat hij wil”. De demissionair minister van Buitenlandse Zaken zal toch met Habibie contact zoeken, omdat hij de termen die de ambassadeur heeft gebruikt, toch niet verstandig vindt.

Lees verder bij NRC: Verhagen in verlegenheid door Wilders

NRC: Verhagen wil ambassadeur spreken om Wilders

FD: Harde kritiek Indonesië op PVV

Geef een reactie

Laatste reacties (297)