246

Verhagen: VVD en PVV moeten het eerst eens worden

[Update 17:00] CDA-senator: 'Er komt geen VVD-PVV-CDA-coalitie' ... Verhagen gaat ook niet in op verzoek Wilders om vandaag toch bij informatie aanwezig te zijn ... CDA-regiovoorzitters: niet met PVV regeren ... Verhagen wil niet aan eerste onderhandelingsronde deelnemen … Wilders: 'akkoord hangt af van CDA'

CDA-leider Maxime Verhagen vindt dat VVD en PVV eerst onderling moeten uitzoeken of ze wel tot samenwerking kunnen komen. Vóór die tijd heeft hij geen zin om aan de onderhandelingstafel te zitten.


Dat verklaarde Verhagen maandagavond na zijn bezoek aan informateur Uri Rosenthal. Hij sluit, ondanks het verzet binnen de partij, niet uit dat het CDA mee gaat regeren als de VVD en PVV overeenstemming bereiken.

De weerstand binnen het CDA neemt toe. In Trouw stelt Marcel ten Hooven, hoofdredacteur van het door het wetenschappelijk bureau van de partij uitgegeven blad ChristenDemocratische Verkenningen, dat deelname aan een PVV-regering ‘zelfverloochening’ is:

Politiek gesproken is het een verontrustend fenomeen dat, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, met Wilders een beweging tot het centrum van de politiek is doorgedrongen die burgers op grond van een religie wil onderscheiden in eersterangs en tweederangs. Evenzeer verontrustend is dat CDA en VVD aan het salonfähig maken van deze groepering hebben bijgedragen, door hun aanval niet op dat xenofobe aspect te richten maar op Wilders’ sociaal-economische programma, alsof een regeerakkoord met zijn groep binnen bereik komt als een compromis over de AOW en de WW mogelijk is.

Aangenomen wordt dat Verhagen nog niet aan de onderhandelingstafel wil plaatsnemen om te voorkomen dat het CDA de schuld krijgt als de VVD en PVV geen overeenstemming bereiken.

Wilders verklaarde eerder dat de sleutel voor het kabinet VVD-PVV-CDA bij het CDA ligt. De PVV-leider gaat een drukke tijd tegemoet want hij blijft ook lid van de Haagse gemeenteraad, zo heeft de PVV bekend gemaakt. Overigens bepaalt de Grondwet (artikel 57, lid 2) dat Wilders een eventueel ministerschap niet mag combineren met Kamerlidmaatschap.

Update 9:10 uur Trouw meldt dat de CDA-regiovoorzitters een regering met de PVV niet zien zitten. Zij zouden hun partij liever in de oppositie zien. De verschillen met de PVV zijn te groot, vooral ten aanzien van religie, aldus Herman Kaiser van CDA Gelderland:

Regeren zou een kamikazeactie zijn. (…) We zijn het zwevend electoraat al kwijt, moeten we nu de vaste achterban ook van ons vervreemden?

Ook andere regiovoorzitters als Wim Groeneweg uit Utrecht en Hans Janssen van CDA Brabant vinden dat hun partij voor de oppositie moet kiezen. 

Update 9:40 In reactie op Verhagen laat Geert Wilders weten dat hij het CDA vandaag bij het overleg met de informateur wil hebben. Anders hebben de gesprekken volgens hem niet veel zin.

Update 11:40 Het steekspel duurt voort: het CDA laat weten niet van plan te zijn in te gaan op de oproep van Wilders.

Update 17:00 CDA-fractievoorzitter Werner in de Eerste Kamer verwacht niet dat er een kabinet komt van zijn partij met de VVD en de PVV. Een coalitie van CDA, VVD en PVV is op basis van inhoud, programma en ideologie volgens hem niet te vormen.

Geef een reactie

Laatste reacties (246)