212

Verhagen wil naar midden, Lubbers gaat naar rechts

Lubbers gaat opnieuw rechtse coalitie onderzoeken … VVD-PVV-CDA moeten zonder Lubbers overleggen ... Verhagen wil VVD-PvdA-CDA … Trouw: Koningin wil stabiel kabinet vanwege aanstaande troonwisseling

Lubbers gaat de mogelijkheid van een rechts kabinet onderzoeken. CDA-leider Verhagen adviseerde informateur Lubbers (ook CDA) om aan te sturen op een middenkabinet. Andere partijen, van PVV tot PvdA, stelden tot nu toe voor een rechts kabinet te onderzoeken.


De Volkskrant schrijft:

Verhagen riep de PvdA op ‘haar verantwoordelijkheid te nemen’ met oog op de financiële problemen in Nederland, en de wereld. Hij zei eerder een voorkeur voor een middenkabinet te hebben uitgesproken. Maar oud-informateur Herman Tjeenk Willink adviseerde eind juni eerst de optie Paars-plus (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) te onderzoeken.

Binnen het CDA, onder meer bij Lubbers zelf, bestaan grote bezwaren tegen regeringsdeelname door de PVV. Obstakel voor een middenkabinet is dat bij de onderhandelingen over PaarsPlus bleek dat VVD en PvdA het niet eens kunnen worden over het beleid voor de komende jaren.

Trouw schrijft over de keuze van Lubbers (CDA) tot informateur

Op de achtergrond speelt ook de troonswisseling een rol. Mocht kroonprins Willem-Alexander binnen afzienbare tijd de positie van zijn moeder overnemen en wil hij zich rustig kunnen inwerken, dan zit de koningin niet te wachten op een kabinet dat elk moment op punt van breken staat.
Zo’n wankel kabinet dreigt wel wanneer onder VVD-premier Rutte het CDA en de PVV samen in de coalitie aanschuiven. De PVV is onervaren en het CDA krijgt in die variant te maken met intern rumoer. Regeren over rechts wordt zo een hachelijke onderneming, waarbij de koningin de troonsafstand misschien wel moet uitstellen.

De Volkskrant – Verhagen: voorkeur voor middenkabinet

Trouw: Stabiliteit is toverwoord in het paleis

NRC Handelsblad – Rutte: onderzoek rechts kabinet

Update 11:34 Lubbers gaat een rechts kabinet onderzoeken, meldt Trouw

Update 14:43 Volkskrant: Lubbers wil dat VVD-PVV-CDA volgende week onderling overleggen over een mogelijke coalitie. Hij is zelf niet bij die gespekken aanwezig. Verhagen wil eerst met CDA-fractie overleggen of dat een goed idee is.

Update 15:35 Volgens Pehctold houdt Lubbers zich met zijn uitnodiging aan VVD-PVV-CDA niet aan de opdracht die hij van de koningin kreeg, meldt het AD

Geef een reactie

Laatste reacties (212)