58

Verhagen woest: ‘Ik heb niet gedreigd!’

Hoofdrolspeler kabinetsval wil niet kissebissen, maar bekritiseert PvdA en hemelt zijn eigen leider op

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft in een vinnig radio-interview gesteld dat hij in de nacht van de val van het kabinet Balkenende-IV niet heeft gedreigd met opstappen.

Door redactie Joop

Na Bos en Balkenende greep ook de derde hoofdpersoon van de kabinetsval de media aan om zijn verhaal te vertellen: minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei zondagavond laat in radioprogramma Met Het Oog Op Morgen dat alle schuld van de breuk bij de PvdA lag. Alle kritiek op het CDA en hemzelf schoof hij bijkans zonder te luisteren terzijde.

“Ik wil niet meedoen aan het kissebissen”, zegt Verhagen tot twee keer toe in het interview, maar de werkelijkheid is dat hij eerder keihard heeft uitgehaald naar de PvdA, die volgens hem niet openstonden voor een ‘verantwoord besluit’.

De vraag over zijn eigen vermeende dreigement om af te treden, wilde hij aanvankelijk niet op de radio beantwoorden. Na veel gedraai stelde een inmiddels nogal boos klinkende Verhagen dat hij rond 3:00 uur in de nacht van de kabinetsval niet had gedreigd met aftreden. Net als de eerdere uitspraken van Balkenende in Buitenhof laat dat ruimte voor een ander moment om dat dreigement te hebben geuit.

Verhagen noemt het cynisch dat 44 landen zich inzetten, waarvan 39 zelfs met verhevigde inzet, maar dat Nederland “nu zijn biezen pakt”. Hij negeert daarbij het feit dat daar keiharde coalitieafspraken over zijn gemaakt. In plaats daarvan klaagt hij dat hij in het buitenland niet meer ‘met één mond’ kon praten als de PvdA-bewindslieden in eigen land andere dingen zouden zeggen.

Aan het eind van het gesprek prijst Verhagen omstandig zijn eigen premier en collega Balkenende de hemel in. “De meest ervaren, betrouwbare en onderschatte politicus, die keer op keer heeft bewezen dat hij een goede lijsttrekker is, verkiezingen wint, het goede voor heeft met het land en zeer betrouwbaar is.”

Geef een reactie

Laatste reacties (58)