Laatste update 16:24
25

Verhoudingen in top OM ernstig verstoord door liefdesrelatie

Een liefdesrelatie tussen twee hoge officieren van justitie kon jarenlang voortduren zonder dat de top van het Openbaar Ministerie (OM) daar iets aan deed. Toenmalig procureur-generaal Marc van Nimwegen benoemde Marianne Bloos tot hoofdofficier van justitie bij het functioneel parket, terwijl zij een relatie hadden.

Collega’s die de zaak onder de aandacht brachten van de top van het OM werden met een kluitje het riet in gestuurd. Hierop stapten zij naar het ministerie van Justitie, waarna toenmalig minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Teeven de man uiteindelijk over lieten plaatsen naar Rotterdam. Toch is dit alles niet tegen de algemeen geldende gedragscode, zegt het OM in een persbericht over de zaak.

Vriendjespolitiek
Geruchten over mogelijke vriendjespolitiek tussen de twee deden al langer de ronde. “We zijn dus jarenlang voorgelogen en voelen ons ernstig belazerd door de gebeurtenissen”, zegt een hooggeplaatste aanklager anoniem tegen het NRC. Sinds vorig jaar komen de twee pas openlijk uit voor hun relatie. Volgens de Gedragscode Integriteit Rijk moet met relaties op het werk ‘open en transparant worden omgegaan.’

Inmiddels erkent het OM wel dat de liefdesrelatie intern bekend had moeten worden gemaakt. Toch lijkt er sprake van een zwijgcultuur binnen de top van de organisatie. Collega’s van het koppel die hun twijfels uitspraken over de benoeming van Bloos werden immers genegeerd. Vier hooggeplaatste aanklagers verwijten de top van het OM nu niet integer te hebben gehandeld. Vooral het feit dat de relatie tussen Van Nimwegen en Bloos lang is ontkend nemen ze hoog op, lieten ze weten aan het NRC.

Bronnen: NRC, AD en NOS
Cc-foto: P.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)