Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verkeerde partner reden voor ontslag bij defensie

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
EenopEenVGBMilitairen300.JPG
Defensie stelt steeds vaker militairen op non-actief, puur en alleen omdat zij een buitenlandse partner hebben
Dat stelt advocaat Michael Ruperti donderdagavond in het actualiteitenprogramma Een op Een. Ruperti stuurde donderdag een brandbrief naar de Tweede Kamer, waarin hij aangeeft dat het aangescherpte beleid van minister van Defensie Hennis-Plasschaert leidt tot schrijnende zaken.
Bij het advocatenkantoor van Ruperti hebben zich inmiddels al twaalf militairen zich gemeld die last hebben van dit partnerbeleid. Maar gaat in totaal om tientallen gevallen. Hij schrijft hierover in zijn brief:
In de praktijk worden dus VGB’s ingetrokken van diverse militairen die veelal een jarenlange en uitstekende staat van dienst hebben. Dit  vanwege de enkele omstandigheid van het hebben van een partner uit een land waarmee de MIVD geen samenwerkingsrelatie zegt te hebben.
Volgens Ruperti onterecht. In de uitzending geeft de advocaat aan dat die militairen niets verkeerds doen, maar defensie ziet dat anders:
Zij doen eigenlijk alles wat elke burger doet. Komen een dame of een meneer tegen, worden er verliefd op, maken trouwplannen, hebben een relatie of gaan samenwonen, krijgen kinderen. In die zien doen ze niks verkeerds. (…) Defensie ziet dat anders als het gaat om een partner die komt uit een land waar de MIVD geen samenwerkingsrelatie geeft op het gebied van  inlichtingenwerk. En de MIVD zegt dan: ‘Dan kunnen wij de achtergronden van die partner niet nagaan. De politieke achtergronden en de justitiële achtergronden’. En dat is de reden voor de MIVD om te zeggen dat er een risico is voor de nationale veiligheid en dan verliest de militair eindelijk zijn baan.
Minister van Defensie bracht de Tweede Kamer wel op de hoogte van de aangescherpte regeling , door een brief te sturen waarbij ze dit in drie regels bekend maakt, maar heeft het parlement volgens Ruperti liggen slapen. De advocaat hoopt met zijn brandbrief de Tweede Kamer wakker te schudden en dat zij deze kwestie aan gaan pakken.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.