7

‘Verkeerscamera’s tegen dronken automobilisten’

CDA wil nummerplaatherkenning gebruiken om controle op te voeren

De politie zou nummerplaatherkenning door camera’s ook moeten inzetten om automobilisten die eerder met teveel alcohol achter het stuur zijn gekropen, extra te controleren. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe van het CDA denkt dat de controle zware drinkers kan ontmoedigen om beschonken in de auto te stappen.

Dat meldt de Volkskrant. De Rouwe:

Het aantal zware drinkers in het verkeer daalt al jaren niet. Dat komt vooral omdat de pakkans te laag is. Dat is de achilleshiel van het systeem. Iedereen kent de grootschalige fuiken wel die de politie opzet. Alle automobilisten worden dan van de weg gehaald, terwijl maar 3 procent van de bestuurders iets op z’n kerfstok heeft. Door nummerplaatherkenning in te zetten, kun je alleen de mensen van de weg halen die je echt wilt controleren.

Daartoe moeten ook mensen, die in de afgelopen vijf jaar zijn gepakt omdat ze met alcohol op achter het stuur zaten, worden opgenomen in de database met nummerplaten, aldus De Rouwe. Daar staan mensen in die worden gezocht, of mensen die nog een boete open hebben staan. De Rouwe wil in die database ook mensen opnemen die in de afgelopen vijf jaar met alcohol op gepakt zijn.

Inmiddels tekent zich een meerderheid in de Kamer af om de gegevens die op deze manier worden verkregen langer te bewaren. Nu worden ze na vergelijking met de database met nummerplaten direct verwijderd. Het voorstel is nu om ze vier weken te bewaren. De Tweede Kamer praat daar vandaag over.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)