22

Verkeerslichtmannetje krijgt concurrentie… van een vrouwtje

Emancipatie-offensief van voorstanders van het Duitse verkeerslichtvrouwtje zet Dortmund op z’n kop … Wat gaat er met het beroemde stoplichtmannetje gebeuren?

Jarenlang sprong hij in zijn eentje van rood naar groen en terug, het Duitse stoplichtmannetje met zijn beroemde rode (en groene) petje. Maar hij moet vrezen voor zijn toekomst, want er is een serieuze concurrent opgestaan. Nou ja, een concurrent… zeg maar concurrente. Het nieuwe stoplichtvrouwtje heeft een vlecht en een jurk en dat is eerlijker, vinden de voorstanders van het vrouwtje in Duitsland. Man en vrouw zijn immers gelijk, dus waarom niet ook in de stoplichten?

Als het aan de Groenen en de SPD ligt krijgt het stoplichtmannetje, ‘Ampelmännchen’ heet hij, dus een stoplichtvrouwtje, ‘Ampelfrauchen’ heet ze. Dat schrijft de Volkskrant woensdag naar aanleiding van een een bericht in de Duitse Welt. Het voorstel voor een vrouwtje is trouwens alles behalve vrijblijvend. Er is zelfs een quotum bedacht: 50 % van alle voetgangerslichten moet door een vrouwtje bediend worden. Dat is eerlijker en veiliger aldus de voorstanders. Het vrouwtje straalt namelijk meer licht uit en dus valt ze meer op.

Helemaal nieuw is het Duitse stoplichtvrouwtje niet. In sommige steden, zoals Dresden en Zwickau, regelt het ‘Ampelmädchen’ al jaren het voetgangersverkeer, zo schrijft de Volkskrant. In Berlijn, dat bekend staat zo vrijzinnig te zijn, heeft het vrouwtje het onderspit gedolven. Dat heeft overigens weinig met de discussie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen te maken, maar vooral met het feit dat het verkeerslichtmannetje inmiddels een beroemd icoon uit de geschiedenis is. Het is een van de weinige beelden die de val van de muur hebben overleefd. Het mannetje is te ‘symphathiek’ om op te heffen.

Pas in december zal besloten worden welke plaats het stoplichtvrouwtje krijgt en of ze überhaupt het verkeer mag gaan regelen. De kritiek is in elk geval fors en er wordt volop gediscussieerd. Veel mensen maken zich kwaad over het feit dat de politiek zich hierom bekommert terwijl er veel grotere problemen in de stad zijn. De werkloosheid is hoog (12,4 %), dat is pas een probleem waar politici aandacht aan moeten besteden, aldus de boze lezers in de kranten.

CC foto: Beau Lebens

Geef een reactie

Laatste reacties (22)