52

Verkiezingen CDA- lijsttrekkerschap van start

Update: CDA-er Harry Wesselink afgewezen door de ballotage

De verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van het CDA zijn van start. Een partijcommissie besloot dit weekend welke zes leden zich kandidaat mochten stellen van de twaalf gegadigden. Uiteindelijk is CDA-er Harry Wesselink niet door de ballotage gekomen. Ook Niels van der Stappen van het CDA Duurzaamheidsberaad voldeed niet aan de profielschets.


Bekijk de video vanaf circa 22 minuten

De kandidaten die mee mogen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen zijn: Liesbeth Spies, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Henk Bleker, demissionair staatssecretaris van Landbouw, Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA, Marcel Wintels, interim-manager van Amarantis en Madeleine van Toorenburg, CDA-Kamerlid.

Volgens de profielschets moeten kandidaten ‘humor en lef’ hebben en ‘in korte zinnen’ kunnen spreken. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Eerder:

In totaal hebben zich twaalf CDA’ers gemeld die mee willen dingen naar het lijsttrekkerschap. Een speciale commissie heeft met alle kandidaten gesprekken gevoerd en zal bepalen welke zes door mogen naar de volgende ronde. Dat meldde de partijvoorzitter Ruth Peetoom. Maandag maakt het CDA bekend welke zes de strijd met elkaar zullen aangaan.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom zei vandaag in tv-programma Buitenhof dat zich meer kandidaten hebben gemeld dan al bekend was. Maandag worden in Rotterdam de kandidaten gepresenteerd die door de speciale commissie het meest geschikt bevonden zijn om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing. Zij gaan in Rotterdam ook meteen met elkaar in debat.

Tot nu was bekend dat huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, Staatssecretaris van Natuur Henk Bleker, Kamerlid Madeleine van Toorenburg en CDA-leden Marcel Wintels en Harry Wesselink zich hebben gekandideerd. Wie de andere zes CDA’ers zijn is niet bekend.

Ruth Peetoom heeft persoonlijk minister van Financiën Jan Kees de Jager gevraagd zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Hij bedankte voor de eer.

Peetoom is niet bang dat de harde strijd binnen de partij zal ontaarden in een circus dat de partij zal beschadigen. “Er valt echt wat te kiezen”, aldus de partijvoorzitter. Ze liet tijdens Buitenhof ook weten Ab Klink te hebben gevraagd of hij plaats wil nemen in de commissie die het partijprogramma samenstelt. De commissie staat onder leiding van Paul Doop. Klink heeft nog geen ja gezegd, maar neemt het verzoek in overweging.

NRC: Peetoom vroeg De Jager voor lijsttrekkerschap CDA

Geef een reactie

Laatste reacties (52)