72

Verkiezingen Irak: zeker 38 doden

Hoge opkomst, ondanks bloedig geweld ... Eerste uitslagen worden donderdag bekend ... Definitieve uitkomst niet voor 18 maart ... Geen meerderheid verwacht voor meest logische coalities

Irak kiest zondag een nieuw parlement. In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn bij geweld rond de verkiezingen zeker 24 mensen omgekomen. Zelfmoordterroristen bliezen zich op bij twee stembureaus.


Door redactie Joop

De ontploffingen hebben pas anderhalf uur na het opengaan van de stembureaus al aan 24 mensen het leven gekost, meldt de Volkskrant. Later wordt het totale dodental op de verkiezingsdag bijgesteld tot 38 slachtoffers. Volgens Amerikaanse en Iraakse bronnen zijn de opstandelingen er niet in geslaagd kiezers af te schrikken en was de opkomst hoog, variërend van 45 tot 90% per district. De krant meldt: 

Wie Irak gaat regeren, is nog volstrekt onduidelijk. Ruim 6.200 kandidaten van 86 politieke groepen streden om 325 parlementszetels. Er zijn twee belangrijke blokken, een van seculiere sjiieten en soennieten, een van sjiitische islamistische partijen die de Iraakse politiek hebben gedomineerd sinds de val van Saddam Hussein in 2003.

De autoriteiten hielden al rekening met aanslagen en hebben zeer strenge veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de NOS. Zo zijn er in Bagdad 200.000 militairen en politiemensen op de been. Het vliegveld is gesloten en in de delen van de stad mogen geen auto’s rijden.

Bijna negentien miljoen Irakezen konden zondag hun stem uitbrengen. De verwachting is dat geen van de voor de hand liggende coalities een meerderheid haalt. Dat kan betekenen dat Irak een lange periode van politieke onzekerheid tegemoet gaat.

Update 17:00 In Irak zijn de stembureaus gesloten en is het tellen van de stemmen begonnen. De eerste uitslagen worden pas in de loop van de week verwacht, schrijft NOS-correspondent Nicole le Fever vanuit Bagdad. Volgens de Volkskrant zal dat op donderdag zijn en komt de definitieve uitslag niet eerder dan 18 maart.

Bekijk ook: Uitzending EenVandaag op zaterdag: interview met Iraakse VN-gezant Ad Melkert (vanaf 12:50).

Foto’s: U.S. Army / Al Jazeera (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (72)