326

Verkiezingsdebat: Links furieus over korting bijstand

PVV valt door de mand met hoofddoekjesverbod ... Partijen verdeeld over herinrichting van parlement ... VVD en CDA vrezen meerderheid Eerste Kamer niet te halen

Op de laatste avond voor de provinciale verkiezingen voerden links en rechts een stevig debat over de korting op de bijstand. Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Jolande Sap (GroenLinks) zijn furieus dat het kabinet wil korten op een bijstandsmoeder als haar thuiswonende zoon netto meer dan 1500 euro verdient.

Sap vroeg VVD Eerste Kamerlid Loek Hermans of hij terug in de tijd wil door kinderen weer voor hun ouders te laten zorgen. Roemer vulde aan dat de plannen onbezonnen zijn omdat het kabinet ook de jongeren treft. Ze worden volgens de SP-leider tegengewerkt op de woningmarkt en het onderwijs. Hij schetste het scenario waarin een vader bijstand krijgt en zijn dochter een baan heeft en spaart om te kunnen samenwonen met haar vriend. “Dan was haar toekomst naar de knoppen want dan moet ze mij onderhouden. Het enige wat ik dan kan doen is haar het huis uitzetten.”

PVV-lijsttrekker Machiel de Graaf vindt het systeem van de bijstand niet eerlijk. Een gezin met vier bijstandsuitkeringen staat volgens hem niet in verhouding met een huishouden waar alleen de vader werkt met drie kinderen. Daarin werd hij gesteund door CDA en VVD.

De Graaf ging echter onderuit toen hij het hoofddoekjesverbod moest verdedigen. Uit het publiek kwam de vraag hoe hij het verschil zou zien tussen een oma van 88 jaar die een hoofddoek draagt en een moslim. Hij erkent dat het hoofddoekjesverbod moeilijk is handhaven. “We moeten maar kijken hoe en of het ooit uitgevoerd kan worden”, zei hij.

Alle partijen ventileerden ook hun mening over de hervormingen van het parlement. Hermans wil dat de Eerst en Tweede Kamer fuseren. Sap wil de Eerste Kamer afschaffen en een systeem invoeren waarin de rechter wetvoorstellen gaat toetsen. De PvdA wil de Eerste Kamer in stand houden, maar haar taken samenvoegen met de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Aan het eind van het debat lieten VVD en CDA weten bang te zijn niet te kunnen doorregeren als de huidige coalitie geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Hermans zei dat ‘het karretjes gaat vastlopen als we niet kunnen doorpakken’. Cohen zei daarop al klaar te staan om de ‘lawine’ aan slechte voorstellen weg te schuiven. 

Geef een reactie

Laatste reacties (326)