Laatste update 14:21
113

Verkiezingstijd: Partijen beloven extra geld, lagere AOW-leeftijd

Het is nog maar een paar weken tot de verkiezingen van de Tweede Kamer. De partijen roeren zich dan ook om zich zo scherp mogelijk te positioneren ten opzichte van de concurrenten en helder te maken waar ze voor staan. Daar waar de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP zich bijvoorbeeld nadrukkelijk inzetten voor de eenverdiener, wil D66 juist de tweeverdieners tegemoet komen. Volgens Alexander Pechtold is het niet uit te leggen dat wanneer beide ouders in een gezin werken, “je zou weinig overhoudt”. “Het zijn juist de werkenden die de afgelopen jaren de zwaarste klappen van de crisis op moesten vangen”, aldus Pechtold. D66 wil dan ook met een belastingverlaging van 10 miljard tweeverdieners te hulp schieten. “Van de werkbonus profiteren vooral mensen met lage en middeninkomens. Het belangrijkste effect is dat werken meer gaat lonen, zeker ook voor mensen die van een uitkering naar een baan gaan”, aldus Pechtold. Wat hem betreft geldt de belastingverlaging ook voor zzp’ers. Het komt volgens D66 neer op 500 euro ‘werkbonus’ voor werkenden. Het doet inderdaad denken aan de 1000 euro van Rutte, maar volgens Pechtold komt hij met een ‘verfijnder verhaal’.

D66 is niet de enige partij die de kiezer geld belooft, ook de SP doet daar, weliswaar een stuk minder uitgesproken, aan mee. De SP zegt een manier gevonden te hebben om de AOW-leeftijd te verlagen naar het oude 65 jaar. “Waar bij andere partijen de AOW-leeftijd doorstijgt tot ver boven de 70 jaar, zetten wij hem vast op 65. Mensen die jarenlang zwaar werk hebben gehad kunnen daardoor opgelucht adem halen. Een fijne oude dag en een goed pensioen is haalbaar en betaalbaar”, aldus SP-leider Emile Roemer. Daarnaast wil de SP de AOW-uitkering bovendien ook verhogen met 10%.

Het Centraal Planbureau komt half februari met de definitieve doorrekening van het verkiezingsprogramma van de SP. Wat betreft het plan van D66 om de tarieven van de inkomstenbelasting te verlagen: daarover heeft het Centraal Planbureau eerder gesteld dat het effect op de werkgelegenheid betrekkelijk gering is.

Geef een reactie

Laatste reacties (113)